Lijst Home‎ > ‎

De wereld op zijn kop - Paul Oole

Geplaatst 30 aug. 2017 03:26 door susan *   [ 30 aug. 2017 03:29 bijgewerkt ]

In de wereld op zijn kop is alles andersom. Echt álles!
De klokken lopen achteruit.
Vuilnismannen proberen zo veel mogelijk rommel te maken.
De bakker staat voor dag en dauw op om zélf zijn brood op te eten.
Konijnen zingen het hoogste lied en de koning woont onder de brug
.’

Paul Oole leeft zich uit in zijn nieuwe prentenboek waarin hij een omgekeerde wereld schetst. Een wereld waar konijnen in de bomen het hoogste lied zingen, waar meisjes jongensnamen hebben en vice versa, waar ouders naar school moeten, waar in de winter de mensen in een korte broek naar het strand gaan, waar je in de bibliotheek niet stil mag zijn en waar ergens op tijd aankomen niet op prijs wordt gesteld.
Er zijn nog meer vreemde dingen in deze omgekeerde wereld. Als het regent valt er snoep naar beneden en dat is minder leuk dan het lijkt want de straten gaan ervan plakken en de drop druipt lang de ramen.
Ook in de dierenwereld is alles omgekeerd, zo leven vissen in de bergen en de olifanten zijn zo klein dat een handjevol makkelijk op de ontbijttafel past.
De huisdieren in de omgekeerde wereld zijn uniek, zo heeft een van de hoofdpersonen, het jongetje Tess, een krokodil. Als hij ermee naar de dierenarts moet zien we dat ook andere kinderen bijzondere huisdieren hebben zoals een leeuw of een grote slang.

De tekst in het boek is uitgebreid, er is volop aandacht voor allerlei bizarre en vaak grappige details. Nog leuker wordt het in combinatie met de illustraties. We zien bijvoorbeeld de koning in zijn nette pak onder de brug zitten; zijn koningsmantel, stropdassen, sokken en pyjama wapperen aan een waslijntje ervoor. Ook zien we de verwoestende snoephoosbui en we zien wat de kinderen doen als ze hun ouders naar bed hebben gebracht.
De tekening zijn prachtig en levendig van kleur en een leuke aanvulling op de tekst.

De wereld op zijn kop is een vrolijk en humorvol prentenboek waarin de wereld grondig op zijn kop wordt gezet. Kinderen en voorlezers zullen ervan genieten.

De wereld op zijn kop
Paul Oole 

Clavis, 2017     € 14,95