Lijst Home‎ > ‎

De wonderlijke hoed van Beer - Ayano Imai

Geplaatst 14 jul. 2014 03:21 door susan *   [ 6 mrt. 2020 01:46 bijgewerkt ]

`Beer woont in z´n eentje. De mensen zijn bang voor hem en blijven liever uit zijn buurt.´
Zo begint het prentenboek De wonderlijke hoed van Beer. Op de illustratie zien we Beer, hij is alleen waar anderen samen zijn. Opvallend daarbij is dat die´anderen´mensen zijn, Beer is het enige dier. Beer vindt het wel prima dat niemand zich met hem bemoeit,´maar stiekem is hij wel een beetje eenzaam´.
Op een dag neemt een specht zijn intrek in de hoed van Beer. Die´schrikt zich een hoedje´maar hij ´heeft niets te willen´. De specht nodigt ook andere vogels uit en die komen in groten getale. De hoed groeit uit tot een hele lange hoge hoed met plaats voor iedereen.´Eerst weet Beer niet wat hij moet doen. Maar na een tijdje vindt hij het wel gezellig, dat gefluit boven zijn hoofd. Ineens is hij niet meer alleen´. 
Op´een frisse herfstochtend´ zijn de vogels opeens weg. Beer mist ze en hij maakt zich ook zorgen. Kan hij nu wel aan zijn winterslaap beginnen, stel dat de vogels terugkomen, wie moet er dan voor hen zorgen? Maar het gaat zoals het moet gaan: Beer houdt zijn winterslaap en wordt in het voorjaar wakker van vogelgefluit. De vogels zijn terug.´Beer is zo blij dat zijn vrienden er weer zijn. “Ja” , zegt hij zachtjes tegen zichzelf, “ samen is toch fijner dan alleen.”

´Liever niet alleen´ is een wat uitgekauwd thema voor een prentenboek, maar in handen van de Brits/Japanse Ayano Imai wordt het toch een bijzonder boek. Ze heeft een unieke tekenstijl met een heel eigen schoonheid en originaliteit. Het verhaal, dat zich ontrolt door de vier seizoenen, neemt de lezer mee naar een wonderlijke wereld. Er zijn vertrouwde elementen, zoals een park, of een strand die Imai subtiel tekent. Het huis van Beer is een mengeling van een doorsnee huis met een tafel, een stoel en een bed en ongewone elementen zoals gras op de vloer of een boom die uit de tafel groeit. De illustraties, in prachtige zachte kleuren, zijn geen zoekplaatjes maar zitten toch vol verrassingen. De bijzondere hoed staat centraal, de hoed wordt steeds langer en is uiteindelijk zo lang dat zelfs de afmeting van het boek daar rekening mee houdt. Iedere vogel heeft zijn eigen deurtje in de hoed. Die deurtjes staan ook op de schutbladen: dichte deurtjes bij het openslaan en geopende deurtjes op het achterste schutblad.
Ayano Imai heeft rond het eenvoudige verhaal een prachtig prentenboek gemaakt, een boek om bij weg te dromen.

De wonderlijke hoed van Beer
Ayano Imai (vertaald door Joukje Akveld) 
De Vier Windstreken, 2014     € 13,95

Andere boeken van Ayano Imai op kinderboekenpraatjes: