Lijst Home‎ > ‎

De wraak van Lorre - Tosca Menten

Geplaatst 26 sep. 2012 02:36 door susan *   [ 26 sep. 2012 02:38 bijgewerkt ]

Wie ooit het genoegen heeft gehad Tosca Menten te ontmoeten weet dat zij een bruisende vrouw is die vol zit met hilarische invallen die ze gebruikt voor haar verhalen. In De wraak van Lorre draait het om een bijzondere papegaai,  Lorre. Hij kan praten, opera zingen en tapdansen met zijn houten poot. Lorre moet op zoek naar een nieuw thuis als houthakker Janus en zijn vrouw Mathilde omkomen bij een ongeluk. Hij vliegt bij Jop naar binnen die meteen dol op hem is. Lorre krijgt een nachthok en een speelnet en mag in en uit vliegen. Op een middag meldt zich een heer, Tony Panini, die de bijzondere Lorre wil kopen om met haar op te treden. Natuurlijk wordt Lorre niet verkocht. Op een dag is de papegaai verdwenen. Weet Tony Panini daar meer van? Jop en zijn beste vriendin Saar gaan op onderzoek uit. 

Het verhaal is grappig. De spraakzame Lorre zegt graag iets raars op het verkeerde moment en ook de roddelende hulp in de huishouding zorgt, onbedoeld, voor komische ontwikkelingen. Het verhaal is ook spannend. De lezer wil net als Jop en Saar weten waar Lorre is.
Midden in de vele hilarische gebeurtenissen staat Jop, een jongen van vlees en bloed. Hij is redelijk slim, houdt van piano spelen en hij mist zijn moeder die drie weken weg is. Saar is wat meer clichématig, als slimme meid weet ze veel en anders heeft ze er wel een boek over. Andere bijfiguren maken zich in de loop van het verhaal los van voor de hand liggende cliché´s en geven zo aan het verhaal onverwachte wendingen. 
Menten heeft een beeldende stijl die al snel een lach ontlokt:´Mag ik een papegaai?´Papa liet de krant zakken.´Een papegaai? Hoe kom je daar nou bij?´´Omdat er daar een zit,´zei Jop.´In onze boom. Een groene.´ 

Elly Hees, die al jaren met Tosca Menten samenwerkt, verzorgde de illustraties en de vormgeving van het boek. Het papegaaigroen overheerst; hele bladzijde zijn groen en de steunkleur in de illustraties is eveneens groen. De tekenstijl van Hees pas goed bij de schrijfstijl van Menten: losjes, grappig, maar ook serieus als dat nodig is. Hees weet de bezorgde gezichten van Jop en Saar even overtuigend neer te zetten als de tapdansende Lorre. Jammer dat één illustratie niet aansluit bij de tekst als beschreven wordt dat Panini een ander pak dan gebruikelijk aan heeft terwijl we Panini in zijn vertrouwde garderobe zien.

Tosca Menten en Elly Hees verzorgen dit jaar het kinderboekenweekgeschenk. De titel is veelbelovend: Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37.

De wraak van Lorre
Tosca Menten (tekst) Elly Hees (ill) 


Van Goor, 2012     € 14,99

Wil je Lorre horen zingen? Klik dan hier.