Lijst Home‎ > ‎

De zus van Sinterklaas - Tiny Fisscher

Geplaatst 14 nov. 2016 03:18 door susan *   [ 14 nov. 2016 03:20 bijgewerkt ]

Klaasje is de tweelingzus van Sinterklaas en ze vraagt zich af waarom haar broer ieder jaar met de boot vol pakjes op pad mag en zij altijd thuis moet blijven. Zij wil ook wel een keer Sinterklaas zijn. Ze gaat het bespreken met haar broer, maar Sinterklaas lacht haar uit. Klaasje laat het er niet bij zitten en sluit haar broer op, samen met zijn hoofdpiet. Ze vertelt de staf dat haar broer naar een hotelletje is om uit te rusten en haar als vervanger heeft aangewezen. Er wordt wat gesputterd, maar als Klaasje heeft laten zien dat ze in een sinterklaaspak en met een aangeplakte baard niet van haar broer te onderscheiden is, wordt de verandering geaccepteerd. De voorbereidingen op het vertrek naar Nederland lopen op rolletjes en ook een plotselinge griepepidemie onder de pieten lost Klaasje snel op met het aanstellen van Noodgevalpieten.
Op de boot heeft Klaasje het even moeilijk als ze zeeziek wordt, maar verder loopt alles gesmeerd. Tot haar broer plotseling voor haar staat tijdens de intocht en zijn plek opeist.

De zus van Sinterklaas is een wat langer verhaal. Het is met een soepele pen geschreven en het leest lekker voor. De illustraties van Elizabeth Vuković lijken wel stills uit een tekenfilm. Ze gebruikt een warm kleurpalet en er is veel te zien. Vuković is een meester in het tekenen van veel verschillende mensen en ze weet ook gezichtsuitdrukking raak neer te zetten.
Sinterklaas is in dit verhaal een conservatief man die niet van veranderingen houdt en je vraagt je af hoe hij toch aan zo´n bonte verzameling Pieten is gekomen. Blijkbaar heeft hij er geen moeite mee dat hij voornamelijk bruine en witte Pieten in dienst heeft. Wel is duidelijk dat hij geen feminist is. Hij snapt niets van Klaasjes wens:´ik ben toch altijd goed voor je geweest?´ Hij geeft haar geen enkele ruimte haar talenten in te zetten. Ook niet nadat ze heeft bewezen competent te zijn. Na de ontmaskering proberen Klaasje en haar broer de zaak uit te praten. Dat lukt niet, tot ze de slappe lach krijgen en dan is alles snel vergeten en vergeven. Klaasje krijgt een paard van haar broer, zodat ze niet meer stiekem op die van hem hoeft te rijden, en Klaasje schikt zich. ´Voortaan blijft ze liever thuis, waar ze fijn paard kan rijden.´ Zowel Klaasje als haar broer zijn op het punt van de vrouwenemancipatie in de jaren vijftig blijven steken.

De zus van Sinterklaas
Tiny Fisscher (tekst) en Elizabeth Vuković (illustraties) 

Gottmer, 2016     € 14,95