Lijst Home‎ > ‎

De Zuurtjes

Geplaatst 17 sep. 2010 01:11 door susan *   [ 25 sep. 2010 06:49 bijgewerkt ]
De broers Harry en Huibert Zuur en hun zurige bestaan worden beschreven in dit uitbundig vormgegeven boek. De broers ontbijten met zure haring en een kopje witlofthee en gaan dan over tot hun vaste dagprogramma: het kortwieken van een stukje groen in de achtertuin, het stofzuigen van de stoep en stipt om kwart voor vijf wordt de klachtenlijn van het gemeentehuis gebeld.
Het leven van de broers wordt opgeschrikt als er een dame aanbelt, ze lijkt op hun moeder, maar dan met een glimlach om de mond. Ze komt een brief brengen. Deze gebeurtenissen zetten het leven van de broers op hun kop en hun vaste regelmaat wordt ernstig verstoord. Wat moeten de broers nu doen?
Het verhaal wordt in een prachtige originele taal verteld, met zinnen als ´hoewel hun ogen willen dichtschuiven, blijven de Zuurtjes klaarwakker´of ´als een geheim verdwaalt, weet je nooit bij wie het terecht komt´. De illustraties in het boek vertellen een belangrijk deel van het verhaal. Er zijn illustraties die de tekst ondersteunen, maar ook illustraties die op zichzelf staand een deel van het verhaal vertellen en in deze stukken is de lezer ook vrij om de betekenis in te vullen.
Het is een opmerkelijk boek geworden dat terecht als kerntitel voor de komende Kinderboekenweek wordt uitgegeven. Het spelen met beeldmateriaal en het vertellen van het verhaal over de zure broers is kunstig vermengd en erg origineel. Niet iedereen zal de uitbundige illustraties kunnen waarderen, maar speels en origineel zijn ze zeker. Een boek voor liefhebbers die houden van een zuurtje in een kleurige humoristische verpakking.

De zuurtjes
Jaap Robben en Benjamin Leroy

De Geus, 2010    €14,90