Lijst Home‎ > ‎

Die dag in augustus - Rindert Kromhout

Geplaatst 20 mei 2013 05:00 door susan *

Het is een warme dag in augustus. De veertienjarige Enrico gaat, met zijn schetsboek en viltstiften, op weg naar opa en de schaapskudde in het dal. Hij weet weg te komen zonder zijn kleine broertje mee te moeten nemen. Eerst bezoekt hij oude Martha die met zijn opa Luigi een onoverbrugbaar verschil van mening heeft over het waarheidsgehalte van de plaatselijke legende: het leven van de vliegende heilige. Dan loopt hij even de kerk binnen, koopt daarna een krant voor opa, groet de zingende postbode Gianni en wordt, zoals elke dag, gevolgd door ´gekke Ida´ die hem, zoals altijd, een vers geplukte geranium geeft. Onderweg schuift hij nog even aan bij Teresa, het meisje waar hij later mee wil trouwen. Onderweg maakt Enrico schetsen van wat hij ziet. Het lijkt een dag als alle andere in dit kleine Italiaanse dorp.  
Dan wordt het verhaal onderbroken door een witte bladzijde met slechts één zin: ´Behalve die dag in augustus...´
De draad van het verhaal wordt daarna weer opgepakt. Het is twee weken later. Enrico is bij de schaapskudde. Geduldig neemt hij zijn broertje bij de hand en loopt vanuit het dal de verwoeste stad binnen. Er is een aardbeving geweest die veel heeft veranderd. 

Die dag in augustus is een ingetogen novelle, een ´Italiaanse vertelling´noemt Kromhout het zelf. Liefdevol schetst hij in zijn mooie woorden en prachtige stijl het wel en wee van de kleine Italiaanse stad waar ooit ´de vliegende heilige´ leefde. De hoofdpersoon in zijn verhaal, Enrico, maakt tekeningen van alles wat hij ziet. Zijn grootmoeder leerde hem dat tekeningen en schilderijen een mooiere waarheid vertellen dan foto´s. ´Een schilder laat niet alleen zien hoe iets werkelijk was, maar ook wat hij erbij dacht en voelde.´
De tekeningen in het boek zijn van de hand van Annemarie van Haeringen die hier weer een andere kant van haar grote talent laat zien. De illustraties, die de schetsen van Enrico moeten voorstellen, lijken gemaakt met viltstift en hebben een losse stijl. Haarscherp pakken ze een moment, een emotie, een sfeer of een karakter.
Kromhout noemt dit boekje een ode aan de tekenaar die´de geschiedenis als geen ander kan laten zien´. Met deze uitspraak doet hij zijn eigen inbreng te kort. Taal en beeld komen prachtig samen in dit bijzondere boek. 

Die dag in augustus
Rindert Kromhout (tekst) en Annemarie van Haeringen (ill)
 

Leopold, 2013     €12,95