Lijst Home‎ > ‎

Dierentegenstellingen - Petr Horáček

Geplaatst 4 sep. 2013 01:13 door susan *   [ 4 sep. 2013 01:13 bijgewerkt ]

Op een helder gele bladzijde staat een korte tekkel afgebeeld. De naast gelegen bladzijde geeft door zijn gevlekte patroon al iets weg welk dier zijn tegenhanger is: een lange giraf. De giraf is zo lang dat hij niet in het boek past. De bladzijde moet naar boven toe worden opengeslagen en dan wordt het lange dier pas zichtbaar. Op de volgende bladzijde zit een klein konijn
 in een leeg oranje vlak,´een stil konijn´. Als de flap op de bladzijde er naast wordt opengeslagen komt daar een driedimensionale leeuw te voorschijn met een bewegende mond want het is ´een luide leeuw´. 
Zo begint het mooie en verrassende pop-upboek van prentenboekenmaker en illustrator Petr Horáček over dierentegenstellingen. Voor kinderen is het een waar toverboek waar de ene na de andere verrassing uit te voorschijn komt: een springende kangoeroe, een prikkend stekelvarken, een pauw met al zijn bonte veren en zelfs een enorme olifant. Veel dieren in het boek zijn driedimensionaal en springen, lopen of rennen bijna het boek uit. 
De tegenstellingen worden gelukkig in de korte teksten benoemd. De lezer hoeft dus niet op zoek wat de tegenstelling is tussen een luiaard en een kangoeroe, of een kikker en een stekelvarken. Het boek leent zich goed om met kinderen te praten over begrippen als kort/ lang, dik/dun, zwaar/ licht enzovoorts. 
Petr Horáčeks typerende stijl is direct herkenbaar, vooral in het mooie kleurgebruik. Zijn dierenhuiden zijn nooit egaal ingekleurd, maar levendig neergezet in verschillende nuances. Alle dieren zijn duidelijk herkenbaar. 
Dierentegenstellingen is een mooi stevig boek vol verrassingen. Een aanrader voor de liefhebbers van pop-upboeken.

Dierentegenstellingen 
Petr Horáček 


De Vier Windstreken, 2013     € 13,95

Ander boeken van Petr Horáček op kinderboekenpraatjes:
Pieter de papegaaiduiker 
Voor altijd samen