Lijst Home‎ > ‎

Dikkie Dik Lentekriebels - Jet Boeke

Geplaatst 18 mrt. 2013 02:22 door susan *

Dit jaar wordt Dikke Dik 35 jaar. Daar is niets van te merken in Lentekriebels, een prentenboek met vier nieuwe avonturen.
Als het voorjaar wordt heeft Dikkie Dik geen zin meer in slapen, hij heeft zin in rennen. Hij rent door het hele huis heen en weer, springt door het open raam naar buiten, rent door de tuin, dwars door een struik tot hij, boem, tot stilstand komt tegen Poes Muis. In het tweede verhaal is Dikkie Dik nieuwsgierig naar de activiteiten van de vogeltjes, maar de vogels laten die grote rode kat niet in de buurt van hun nest komen. Natuurlijk hoort bij de lente het paasfeest. Dikkie Dik vindt overal vrolijk gekleurde eieren. Hij zoekt ze bij elkaar en legt ze in zijn mand. Als hij erop gaat liggen komen er vast kuikentjes uit, of toch niet? In het laatste verhaal wordt de rust verstoord door een klein schaap die ´bonk, bonk, bonk´ door de wei springt. Dikkie Dik vindt dat een leuk spel, al moet hij nog wel even oefenen voor hij net zo hoog kan springen als het lammetje. 

Het lijkt zo eenvoudig om een Dikkie Dik verhaal te schrijven, maar het vraagt veel vakmanschap dat goed te doen. De Dikkie Dik verhaaltjes sluiten aan bij de belevingswereld van jonge kinderen en daagt ze tegelijkertijd uit hun kennis van de wereld en hun taalbegrip te vergroten. Jet Boeke verwerkt in de korte eenvoudige tekst bijvoorbeeld de begrippen ´onder´, ´boven´, ´achter´, ´voor´ en ´dwars er door heen´. Bij het paaseieren zoeken hebben de eieren verschillende kleuren en samen met Dikkie Dik zien de peuters hoe vogels een nest maken, broeden en voor de kleine vogels zorgen.
De tekst loopt goed en leest prettig voor. Regelmatig zit er een klanknabootsing in, zoals ´bonk, bonk, bonk,´of ´zoef´ die het voorlezen speels maken. Boeke verwerkt ook vragen in de tekst:´zie jij nóg een paaseitje?´. Deze vragen nodigen uit om over de avonturen van Dikkie Dik te praten. In de tekst zijn ook minder gangbare woorden opgenomen zoals ´kriskras´, ´tuimelen´ of ´rennen met slippende poten´. De betekenis is in de context van het verhaal duidelijk. 
In Lentekriebels draait het natuurlijk niet alleen om de tekst, gelukkig ziet de lezer Dikkie Dik volop in actie. Wat er in Dikkie Dik omgaat is goed af te lezen aan zijn snoet: een nieuwsgierige blik als hij de vogels bezig ziet bijvoorbeeld of een grote lach als hij plezier heeft. Ook na 35 jaar is Dikkie Dik nog springlevend. 

Dikkie Dik Lentekriebels
Jet Boeke 

Gottmer, 2013     € 8,95