Lijst Home‎ > ‎

Dikkie Dik viert Sinterklaas

Geplaatst 16 nov. 2010 02:18 door susan *
Al dertig jaar maakt Jet Boeke verhalen over rode kater Dikkie Dik, eerst alleen voor het televisieprogramma Sesamstraat, later verschenen de verhalen ook in boekvorm. Dikkie Dik is dan ook voor veel kinderen een bekende verschijning en dat maakt ze vast nieuwsgierig welke avonturen dit geliefde dier beleeft in de Sinterklaastijd.
In het boek Dikkie Dik viert Sinterklaas staan vier verhalen waarin het Sinterklaasgebeuren een belangrijke rol speelt. Dikkie Dik en Beer verkleden zich als Sint en Piet, Dikkie Dik vindt een wortel in een schoen, samen met Poes Muis krijgt hij chocoladeletters en in het laatste verhaal wil Dikkie Dik de Maan die door de bomen schijnt pakken.
In de verhalen is Dikkie Dik echt een poes, die zich wast met zijn tongetje en moeiteloos op een dak kan klimmen. Door zijn acties is hij toch een identificatiefiguur voor kinderen, kinderen verkleden zich ook graag als Sint en Piet en ze zijn geboeid door het fenomeen dat er pakjes door de schoorsteen kunnen komen. Grappig en kundig verweeft Jet Boeke ´het poes zijn´en het ´peuter zijn´ in haar verhalen.
In een Dikkie Dik boek staan de illustraties centraal, de tekst is ondersteunend. Centraal op de tekeningen staan de hoofdpersonen uit het verhaal, achtergrond is er nauwelijks. Op deze manier is het overzichtelijk waar het in het verhaal om draait: om Dikkie Dik natuurlijk. Op de illustraties is niet altijd het gehele dier afgebeeld, zo loopt Dikkie Dik ´het beeld in´ of wordt een gedeelte van een dak afgebeeld zonder dat te zien is dat het de bovenkant van een huis is. Maar door de opbouw van de tekeningen en de ondersteunden de tekst zal voor de peuter duidelijk zijn wat er op de tekening gebeurt.
De ondersteunende tekst is van Jet Boeke of van Arthur van Norden. De tekst bestaat uit korte zinnen en vaak eindigen die met een vraagteken ´Wat zou het zijn?´ ´Wie ben je?´. Dit nodigt uit tot een actieve interactie tijdens het voorlezen.
Dit jaar is helaas de grotere prentenboekuitgave niet beschikbaar, maar gelukkig wel de kleinere uitgave.

Dikkie Dik vier Sinterklaas
Jet Boeke (tekst en ill) en Arthur van Norden (tekst)
 
Gottmer, 2009 € 3,95