Lijst Home‎ > ‎

Dit is geen dagboek

Geplaatst 18 aug. 2010 02:05 door susan *   [ 24 aug. 2010 08:26 bijgewerkt ]

Erna Sassen is actrice en schrijfster en schreef tot nu toe voor jongere kinderen. Deze boeken maakte op mij weinig indruk. Dit is geen dagboek heeft ze geschreven voor jongeren.
Het verhaal draait om de zestien jarige Boudewijn, Bou voor vrienden. Het dagboek krijgt hij van zijn vader met de opdracht er elke dag een stukje in te schrijven. Als Bou dit niet doet stuurt zijn vader hem naar de psychiater. Bou is namelijk totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Het ligt voor de hand de oorzaak hiervoor te zoeken bij de zelfmoord van zijn moeder die een aantal jaar geleden voor de trein gesprongen is. Bou ziet dit anders, hij schrijft:
´Het belang van een moeder wordt m.i. zwaar overschat´(..) Oké, een leuke moeder, daar heb je iets aan. Maar waar vind je die heden ten dage? (..) Misschien moeten we ze gaan fokken in een reservaat, leuke moeders. En ze daarna uitzetten op de Wadden.´

Lichtpuntjes in het leven van Bou zijn zijn kleine zusje Pluis, zijn tante Marjan en zijn vriendin Pauline. Maar als Pauline over seks begint verbreekt hij het contact met haar.
In dit dagboek dat geen dagboek mag zijn zien we de zoektocht van Bou om in het reine te komen met zijn moeder en haar keuze voor de dood, zijn gevecht om weer vertrouwen te krijgen in de liefde en te kiezen voor het leven.
Erna Sassen heeft een mooi boek geschreven. Ze neemt de lezer op een overtuigende wijze mee naar de belevingswereld van Bou, zijn verdriet, zijn woede en zijn zoektocht naar de mooie dingen in het leven. Sassen kan in een paar zinnen een grote emotie beschrijven. Toch is het geen somber boek, Bou verpakt zijn pijn vaak in humorvolle zinnen en de schrijfster heeft een goede balans gevonden tussen pijn weglachen en pijn onder ogen zien.
Dit is geen dagboek is een geslaagde roman voor jongeren en ik hoop dat Erna Sassen de heksenverhaaltjes achter zich laat en vaker voor jongeren gaat schrijven.

Dit is geen dagboek
Erna Sassen

Leopold, 2009 €13,95