Lijst Home‎ > ‎

DJ in Wonderland- Harmen van Straaten

Geplaatst 18 aug. 2011 05:59 door susan *   [ 25 aug. 2011 02:37 bijgewerkt ]
´Ik zit in de cockpit van de Spitfire, die als een symbool van een vastgelopen droom boven op een houten toren aan het begin van de pier staat en ik wacht op Slimy
´

Het is David John Coombs (DJ) die op een vervallen pier in een Engelse kustplaats zijn leven overdenkt in de cockpit van een vliegtuigje dat ooit neerstortte op het strand en nu een toeristische attractie is. DJ Coombs droomt van een succesvol leven, ´een leven zonder een haperende carrousel, een dementerende grootmoeder, een vader die de hoop heeft opgegeven, een vriend die geen vriend is en een vriendin met een mislukte fotomodellenwens´.
Al mijmerend in de cockpit, wachtend op Slimy, overdenkt DJ zijn familiegeschiedenis en beschrijft de vergane glorie van de eens bloeiende pier.
Aan het slot van het verhaal ontdekt de lezer waarover DJ met Slimy wil spreken en heeft het verhaal een onverwacht groots einde.

Dit boek kwam oorspronkelijk uit in 2003, onder de titel Wonderland, als de eerste jeugdroman van schrijver/illustrator Harmen van Straaten. Deze heruitgave is ter ere van een raadselachtig jubileum, Van Straaten zou 15 jaar schrijver zijn. Voor zover ik kan nagaan verscheen zijn eerste boek in 2002, een prentenboek.
Wonderland werd destijds goed ontvangen, Van Straaten werd alom gezien als een veelbelovend auteur voor de jeugd. Het duurde tot 2010 voor een tweede jeugdboek van zijn hand verscheen, Sydney, dat ook redelijk goed werd ontvangen.

Van Straaten heeft absoluut talent voor het schrijven van jeugdboeken. DJ is een geloofwaardige puber, die droomt van de dag dat zijn leven eindelijk kan beginnen. Zijn observaties van de pier en zijn beschrijvingen van zijn familie zijn grappig met een rauwe fatalistische ondertoon, hier is Van Straaten op zijn best.
De opbouw van het verhaal niet erg evenwichtig, het gemijmer van DJ verzandt wat halverwege het boek en de lezer is inmiddels al bijna vergeten dat DJ op Slimy zit te wachten. Aan het einde van het verhaal wordt in zijn volle rampzalige omvang duidelijk dat er wel wat aan de hand is en volgt een spectaculaire ontknoping.

Harmen van Straaten lijkt alles in huis te hebben om die ene grootse perfecte jeugdroman te schrijven, maar het komt er tot nu toe niet helemaal uit. Harmen haalt een zeven waar hij een negen zou kunnen halen. Ik hoop dat hij een derde poging waagt en dan een goede kritische redacteur zoekt om hem te wijzen op de zwaktes in zijn verhaal zodat die negen er eindelijk eens uit komt.

DJ in Wonderland
Harmen van Straaten
 
Pimento, 2011     € 12,50