Lijst Home‎ > ‎

Doem Duivelsz - Tatum Flynn

Geplaatst 6 jun. 2016 03:29 door susan *   [ 6 jun. 2016 03:30 bijgewerkt ]

Doem is de jongste zoon van Lucifer en een probleemkind:´zo eng als een poezenplaatje en veroorzaker van onbedoelde explosies van goedheid´. Als hij tijdens een schooluitstapje naar de Giftuinen een monsterlijke boom onbedoeld verandert in een zacht neuriënd exemplaar met roze bloemetjes is de maat vol. Lucifer stuurt zijn zoon naar de aarde voor bijles. Maar Zwartbaard geeft na het bezoek van Doem de piraterij op en Dracula wordt het boegbeeld van de melkbrigade. Ten einde raad besluit Lucifer Doem naar de militaire academie te sturen.
Doem besluit weg te lopen. Het lukt hem de stad Pandemonium uit te komen en de BuitenHel te bereiken. Tot zijn stomme verbazing ontmoet hij daar een ´Knekelkopmeisje´, een kind dat in de hel terecht is gekomen en dat is ongehoord. Het meisje stelt zich voor als Tommy en ze neemt Doem op sleeptouw. Dat het leven in de BuitenHel onvoorspelbaar is ondervindt Doem al snel als een leuke rit op een draaimolen uitloopt in een vlucht voor een troep killercarrouselpaarden. In de BuitenHel stuit Doem op een complot tegen zijn vader. Hij moet in actie komen en Tommy wil hem wel helpen op voorwaarde dat Doem uitzoekt hoe zij in de Hel terecht heeft kunnen komen. 

De Britse schrijfster Tatum Flynn debuteert met Doem Duivelsz als kinderboekenauteur. Zij buit de ongebruikelijke entourage ten volle uit. Ze zet Lucifer, Persephone en God in aansprekende bijrollen, evenals een luiaard en een kleine vleermuis. De helden van het verhaal zijn Doem en Tommy. Doem is vol goede bedoelingen en wil graag voldoen aan de verwachtingen van zijn vader, maar goedheid overkomt hem. Ook mist hij zijn moeder die veel tijd op aarde doorbrengt. Tommy is een stoere meid, maar soms bekruipt haar een akelig gevoel: is zij werkelijk zo slecht dat ze als enige kind in de Hel vertoefd? Doem en Tommy sluiten vriendschap en naarmate ze elkaar beter leren kennen durven ze ook meer van zichzelf te laten zien.
Flynn weet goed het midden te houden tussen humor en spanning. De vlotte schrijfstijl en de wijze waarop ze Doems wereld beschrijft doen denken aan Rowlings Harry Potter-boeken. Ook Flynn schept een eigen wereld en werkt daarbinnen de details goed uit. In haar Hel worden leerlingen van school gestuurd als ze betrapt worden met illegale koopwaar van de witte markt (My little Pony´s) en laat Lucifer zich opjutten door zijn manipulatieve, doortrapte en wraakzuchtige vrouw, die hij overigens volmaakt vindt. Ook God speelt een rol in het verhaal. Hij treedt aan in pyjama en neemt contact met zijn gevallen engel op als hij in de Troost-en vreugdebode leest dat er een vuistgevecht op wolk negen was dat uitliep op bloedneuzen en gekneusde vleugels.
Flynn geeft de Hel ook zijn eigen kaart. Helaas heeft Doem niet zo goed opgelet tijdens de lessen en dus overvallen de diverse gevaren uit het Veld der verdoemden, het Bevroren Woud of de bergen van Nex de beide kinderen die op weg zijn naar de Einder waar de muur staat die Hemel en Hel scheiden. 
Annet Schaap weet de sfeer van het boek mooi te vangen in haar illustraties waarop ze onder andere Lucifer in golfkleding laat zien, evenals reptielachtige Demonen, kwaadaardige dode heksen, Kravrons en (ook donkere) aartsengelen. Natuurlijk tekent ze ook Doem en Tommy tijdens hun avonturen waarbij ze, zoals altijd, de gezichtsuitdrukkingen weer fantastisch weet te treffen. 

Doem Duivelsz is een heerlijk spannend en humorvol boek. Ik kijk uit naar de vertaling van het tweede deel: Hell´s Belles.

Doem Duilvelsz
Tatum Flynn ( vertaald door Marce Noordenbos)


De Fontein, 2016     €14,99