Lijst Home‎ > ‎

Dolfijnen voor Drakeneiland

Geplaatst 17 dec. 2010 05:03 door susan *

Vier jaar geleden verscheen het eerste boek over Drakeneiland, het eiland waar kinderen naar toe gestuurd worden als zij ´in de fout´zijn gegaan en dat ze zelfstandig besturen.
Het basisidee van de serie is goed uitgewerkt, Lydia Rood weet dit moeiteloos geloofwaardig te maken en ook lange tijd geloofwaardig te houden.

Nu ligt deel 7 van de serie in de winkel Dolfijnen voor Drakeneiland. Ook dit boek past naadloos in de serie. Er zijn weer twee verhaallijnen en één van de eilandbewoners is de hoofdpersoon in het verhaal, deze keer is dat Marisol, een populair meisje. Zij ontdekt dat er dolfijnen zwemmen voor het eiland en ze besluit daar de andere kinderen niets over te vertellen, zij zouden met hun drukke enthousiasme de dieren alleen maar verjagen. De andere verhaallijn gaat over een uitbraak van ´de bukziekte´, heimwee, waar steeds meer kinderen aan ten prooi vallen.

De serie heeft een origineel en mooi basisgegeven. Kinderen krijgen zelf de touwtjes in handen en met elkaar moeten ze er wat van maken. Iedere keer lukt het de kinderen voor elkaar en voor zichzelf te zorgen en moeilijkheden te overwinnen. Drakeneiland blijft bestaan, weert bedreigingen af en zijn bewoners hebben weer wat geleerd.
Lydia Rood is een goede schrijfster met een uitgebreid oeuvre. Haar taalgebruik in deze serie is mooi afgestemd op lezers vanaf een jaar of negen. Korte zinnen, veel dialoog en haar soepel taalgebruik leest makkelijk weg. Ze verstaat de kunst veel te zeggen in een korte zin en ze vult ook niet alles voor de lezer in.

Toch lijkt de formule uitgewerkt. Deel 7 is weliswaar weer vlot en goed geschreven, maar het verhaal is ongeloofwaardig. Dat Marisol in eerste instantie de dolfijnen voor zichzelf wil houden is te begrijpen, maar dat ze daar in volhard als een van de dolfijnen ernstig ziek wordt en ze hulp nodig heeft bij de verzorging, lijkt niet logisch. Ook is het veel gevraagd om aan te nemen dat iedereen ´bukziekte´ krijgt, een term die overigens weinig uitleg krijgt. Als er dan ook nog kinderen ´verdwijnen´ wordt hier nauwelijks op gereageerd. Weinig origineel is de uitwerking van het verhaal, het ligt voor de hand dat de dolfijnen een van de verdwenen kinderen net op tijd zal helpen vinden. Teveel in dit verhaal is ongeloofwaardig en voorspelbaar.

Drakeneiland is een leuke serie, maar het wordt nu wel tijd voor Ajuparaplu.

Dolfijnen voor Drakeneiland
Lydia Rood

Leopold, 2010   € 12,95