Lijst Home‎ > ‎

Donders! Je mag de tandarts niet bijten!

Geplaatst 9 sep. 2010 03:07 door susan *   [ 11 apr. 2012 03:49 bijgewerkt ]
Donders! Je mag de tandarts niet bijten!
is het tweede boek over de vrienden Jan en Dani Donders. Ze zijn buren en hebben toevallig dezelfde achternaam. In het eerste boek hadden Jan en Dani het aan de stok met de arm van een etalagepop, in dit boek maakt een kunstgebit hen het leven zuur.
Als Dani bij de tandarts lang moet wachten gaat ze op onderzoek uit en ontdekt een doosje met de naam van haar juf erop. Nieuwsgierig kijkt ze wat erin zit: valse tanden! Als Dani de tandarts hoort aankomen laat ze de doosjes vallen en stopt snel de kunstgebitten in de doosjes voor iemand iets merkt.
Het lijkt goed af te lopen tot Dani ontdekt dat juf Sybille ineens zo moeilijk praat en pijn in haar mond heeft. Dani heeft het verkeerde kunstgebit in het doosje gedaan. Deze vergissing kan op een ramp uitlopen omdat er net nu een strenge onderwijsinspecteur in de klas is om te kijken of de juf wel goed les geeft. De inspecteur is niet tevreden en zal nog een keer terug komen, dan moet juf Sybille laten zien wat ze kan en ze kan niet zoveel als ze niet goed praat. Jan en Dani moeten snel het juiste gebit terug vinden en zorgen dat het bij juf Sybille komt en dat blijkt een hele onderneming te zijn.
Net als het eerste deel is dit een vrolijk, goedgeschreven en vlot verhaal. De kleurige en zwierige illustraties zijn van Els Egeraat sluiten aan bij de sfeer van het verhaal. Het verhaal kan zelfstandig gelezen worden door kinderen vanaf een jaar of acht, het is geschreven op (oud) avi niveau 7. Maar het boek leent zich ook uitstekend om voor te lezen. Een fijn boek dat zeker thuishoort in een schoolbibliotheek.

Donders! Je mag de tandarts niet bijten!
Selma Noort
 
Leopold, 2010    €12,95