Lijst Home‎ > ‎

Donders! Onze hond is een held! - Selma Noort

Geplaatst 31 okt. 2011 01:51 door susan *
Donders! Onze hond is een held!
is al weer het derde boek over Jan en Dani Donders, hun ouders, hun honden, hun juf en hun klasgenoten.
In dit verhaal speelt Karel, een vriend van Dani en Jan, een belangrijke rol. Zijn ouders gaan een jaar in Afrika werken en hij moet zolang bij een tante wonen, Karel heeft hier helemaal geen zin in. Toch gaat de verhuizing door en trekt Karel met zijn tekkeltje Tarzan bij tante Manuela in. Zijn ergste nachtmerrie´s worden bewaarheid; zijn tante nodigt wel tutje Wendolien uit ´dat leuke mooie meisje´ en Dani en Jan mogen niet eens binnenkomen. Nog erger wordt het als Tarzan buiten de deur wordt gezet, in de sneeuw. Karel gaat zijn hondje natuurlijk direct zoeken, maar Tarzan is nergens meer te vinden. Jan, Dani, hun Deense dog Wendolien en hun schooljuf Sybille zetten alles op alles om Karel te helpen en Tarzan te zoeken.

Ook dit derde deel uit de serie is weer geslaagd. De dialogen lopen goed en zijn vaak grappig. Als Karel bijvoorbeeld aan juf Sybille vraagt waarom ze een baksteen in haar handtas stopt antwoord ze luchtig ´Soms is het gewoon handig om een steen in je handtas te hebben´. Later vraagt ook Dani naar de baksteen ´Juf, waarom had u een baksteen in uw tas? (…) ´Och´.´Juf Sybille geeft Dani een arm. ´Soms is het gewoon handig om een baksteen in je tas te hebben, lieve kind. Onthoud dat maar voor als je later groot bent en ook een handtas hebt
Noort geeft de stemming in het verhaal weer met weinig woorden en rake typeringen. Een tante die je rauwe vis met koude rijst in een zwart blaadje te eten geeft is vanzelfsprekend van een heel ander kaliber dan Pa Donders met zijn voedzame warme groentesoep. Ook de weersomstandigheden dragen bij tot de stemming in het verhaal, druilerige regen en kou weerspiegelen de treurige stemming van Karel.
Donders! Onze hond is een held! is een spannend verhaal en Noort bouwt die spanning goed op. Menig maal is er sprake van een heuse clifhanger en verlaat de verteller het verhaal op een spannend punt om een andere verhaallijn op te pakken. Uiteindelijke komen alle verhaallijnen samen in een grote ontknoping. Voor de ongeoefende lezer zullen die verschillende verhaallijnen misschien wat ingewikkeld zijn, vooral de veelvuldige overgangen.

Het boek staat vol met illustraties van Els van Egeraat, haar ingekleurde pentekeningen zijn een mooie toevoeging aan het verhaal. Zij portretteert de hoofdpersonen: Karel als een nerd met een brilletje, een geruite broek en spencer, tante Manuela als een zeer elegante dame, de lezer ziet een kordate burgermeester, met opgeheven hoofd en modieus mantelpak en dan zijn er natuurlijk de heerlijke illustraties van de honden: Wendolien in al zijn logge grootheid bij Jan in bed en een benauwd kijkende Tarzan die een illegaal plasje doet.

Donders! Onze hond is een held!
Selma Noort (tekst) en Els van Egeraat (ill)
 
Leopold, 2011     € 12,95