Lijst Home‎ > ‎

Dood aan God

Geplaatst 26 apr. 2011 01:11 door susan *   [ 26 apr. 2011 12:00 bijgewerkt ]
Vijftienjarige Dawn probeert haar verdriet in een spelonk weg te stoppen. Ze mist haar vader die twee jaar geleden verdween. Haar vader, de eeuwige hippie, die ineens God vond en veranderde, de vader die naar een psalm luisterde terwijl hij zijn dochter iets ´onvoorstelbaar vreselijks´ aandeed.
Dawn schermt zich van de wereld af, ze zorgt voor haar ingestorte moeder die de hele dag voor de televisie zit en drinkt en gaat contacten met leeftijdgenoten uit de weg. Dawns leven draait om haar twee teckels en de muziek van de groep The Jesus and Mary Chain.
Dawn is boos op God, Hij was getuige van afschuwelijke dingen en greep niet in, ze wil wraak: dood aan God!

Kevin Brooks laat in Dood aan God een meisje aan het woord, een getraumatiseerd meisje, dat is bij aanvang van het boek meteen duidelijk. Maar Dawn is niet zielig, ze laat haar kracht op allerlei manieren zien: ze is zelfstandig en wil geen slachtoffer zijn, ze bindt zelfs de strijd aan met God.
Maar Brooks beschrijft met even veel gemak haar kwetsbaarheid, bijvoorbeeld als hij Dawn aan het woord laat over de mooie herinneringen aan haar vader, haar onzekerheid beschrijft en haar immer voortdurende pogingen zich af te sluiten van de wereld door zich altijd te omringen met de muziek van haar favoriete band.

Het is Brooks wel toevertrouwd een bijzonder maar geloofwaardig karakter neer te zetten. De twee kanten van Dawn komen afwisselend aan het woord, bij vlagen ziet Dawn haar zwakke kant onder ogen: ´elke dag doet het meer pijn en wordt de spelonk in mijn hoofd kleiner en kleiner en wordt hij donkerder en donkerder en kouder en kouder´, om even later weer sterk terug te slaan ´ik ben absoluut onaantrekkelijk en daar heb ik schijt aan´. Het schuren van de vermeende hardheid tegen de voelbare kwetsbaarheid roept een prachtige spanning op.

Brooks is een geweldige schrijver die als geen ander sfeer in zijn verhalen brengt. De muziek die Dawn omringd, omringd ook zijn verhaal. De hoofdstuktitels zijn ontleend aan het werk van The Jesus and Mary Chain en citaten uit hun teksten zijn in de tekst verwerkt.
De vertaling van Jenny de Jonge is prachtig, ze weet die typische Brooks-sfeer helemaal overeind te houden.

Kevin Brooks is een van Engelands grootste schrijvers voor de jeugd, ook Dood aan God voldoet aan de hoog gespannen verwachtingen, het is een prachtig, krachtig boek waarvan de unieke sfeer nog lang nagloeit.

Dood aan God
Kevin Brooks
 
De Harmonie, 2011     € 16,90