Lijst Home‎ > ‎

Drakendal - Scarlett Thomas

Geplaatst 13 nov. 2017 03:54 door susan *   [ 13 nov. 2017 03:59 bijgewerkt ]

De aanbeveling ‘voor de fans van Harry Potter’ kunnen we nauwelijks nog serieus nemen omdat die al zo vaak gebruikt is en vaak ten onrechte. Maar op de kaft van Drakendal misstaat deze kreet niet, omdat dit boek van Scarlett Thomas zeker tot de betere in het tovenaarsgenre behoort.
Thomas is een Britse schrijfster die in 1998 debuteerde met romans voor volwassenen. Ze was eigenlijk niet van plan ooit een kinderboek te schrijven. In een periode van overspannenheid kwam ze daarop terug. Toen ze Dragons Green op een landkaart zag staan begon haar fantasie te werken en ontstond het begin van een verhaal. Inmiddels weet de schrijfster dat het schrijven van kinderliteratuur geen sinecure is. Het scheppen een geloofwaardige fictieve wereld is een hele opgave en ook ontdekte ze, naar eigen zeggen, dat de vraag naar wat goed of slecht is geen eenduidig antwoord kent.

Drakendal is het eerste deel uit de serie Bovenwereld. Het verhaal begint vijf jaar na ‘de wereldbeving’, een natuurfenomeen dat weliswaar maar een slachtoffer eiste, de moeder van hoofdpersoon Fee, maar wel het internet zodanig ontregelde dat het niet meer functioneert.
De elfjarige Fee is vaak bij haar opa. Hij weet veel over magie maar hij heeft Fee’s vader belooft zijn kleindochter niet te leren toveren. Als grootvader op dag wordt aangevallen en levensgevaarlijk gewond in het ziekenhuis belandt stelt hij een bijzonder testament op waarin hij bepaalt dat hij zijn boeken aan Fee nalaat. Hij drukt haar op het hart goed voor de boeken te zorgen.
Als opa overlijdt kan Fee deze wens niet waarmaken. Haar vader heeft de kringloopman al besteld en die is niet van plan de boeken achter te laten. Fee krijgt echter hulp uit onverwachte hoek. 

Thomas schetst een unieke wereld waarin magie een plek heeft, maar beladen is. Fee weet er niet veel meer van dan dat ze gelezen heeft in een reeks populaire boeken. Pas na de dood van haar grootvader komen er mensen op haar weg die er aanzienlijk meer over weten, waaronder enkele klasgenoten. Zij zijn het ook die in eerste instantie de strijd aangaan met de kringloopman, want Fee ontdekt geheel onverwacht de magische kracht van een boek en belandt daardoor in een verhaal waarin haar leven gevaar loopt.
Drakendal is een spannend verhaal met fijne personages. De klasgenoten die Fee’s vrienden worden en elk een eigen gave hebben zijn heel verschillend en dat maakt de interacties in de groep onderhoudend en vermakelijk. Voor wie daar oog voor heeft worden er diverse maatschappelijke thema’s in het verhaal verwerkt: van draken die alleen maar kistprinsessen willen eten die nog nooit het zonlicht hebben gezien tot de uitwerking van een esoterische kijk op reïncarnatie. Boeken spelen een belangrijke rol in het verhaal, zij zijn de poort naar tal van avonturen.
Thomas blijft trouw aan de wetten van het genre. Zo is de hoofdpersoon is eerste instantie onwetend over de grootte van haar magische vermogens en de voorbestemde taak die haar wacht, de hoofdpersoon krijgt vrienden die haar zullen helpen, er zal ongetwijfeld nog een liefde opbloeien en de strijd met de zwarte magie zal ook binnen de gelederen van onze helden gevoerd gaan worden.
Wat Drakendal boven het gemiddelde fantasyboek uittilt is de manier waarop Thomas het verhaal vertelt. De wereld die ze schept is origineel en toch geloofwaardig, ze weet ondanks het bewandelen van veel belopen paden de lezer te verrassen en Thomas schrijft lekkere dialogen, slaat verrassende zijpaden in en creëert interessante personages . 

Drakendal is een origineel goed geschreven spannend fantasyboek met fijne personages en verrassende wendingen. Een topper in het genre.
Het tweede deel van de serie ( Chosen ones) wordt in april 2018 verwacht en hopelijk snel vertaald.

Drakendal
Deel 1 uit de serie Bovenwereld

Scarlett Thomas ( vertaald door Anne Douqué ) 

De Fontein, 2017     €14,99