Lijst Home‎ > ‎

Drie dappere paardjes - Rian Visser

Geplaatst 20 aug. 2013 02:52 door susan *   [ 20 aug. 2013 02:55 bijgewerkt ]

Drie dappere paardjes staan er op de kaft van het nieuwe prentenboek van Rian Visser. Illustratrice Margriet van Noort heeft ze duidelijk een eigen karakter gegeven. Het bruine paard loopt met zijn neus in de lucht, dat is vast een deftig paard, het robuuste gevlekte paard ziet er stevig uit, vast een boerenpaard en het middelste paard, een zwarte, tja dat zien we niet direct. 

De drie dappere paardjes in het verhaal, Vosje, Vlekje en Zwartje, hebben alles wat ze nodig hebben in hun wei, maar hun leven is saai. Daarom springen ze op een dag over de sloot en gaan ze op zoek naar avontuur. Vosje en Vlekje vinden al snel een huis en een baasje dat bij hen past, maar Zwartje weet niet wat hij wil. Het duurt nog lang voor hij er achter komt wat hem gelukkig maakt. 

Rian Visser, gepokt en gemazeld in het schrijven voor jonge kinderen, vertelt het verhaal van de paardjes in een toegankelijk stijl. Het taalgebruik is afwisselend, emoties worden duidelijk benoemd, de zinnen en dialogen zijn kort en overzichtelijk. Af en toe wordt er een wat moeilijker woord of een uitdrukking in de tekst verwerkt.
De illustraties sluiten goed aan bij het verhaal. Margriet van Noort heeft een vrolijke tekenstijl en ze weet ieder paard zijn eigen karakter te geven. Daarnaast is er in de details op de illustraties veel te ontdekken. 
Het verhaal van de drie paardjes sluit mooi aan bij een aantal thema´s uit het kleuterleven. Kleuters zijn ook toe aan nieuwe ervaringen en moeten daarvoor het vertrouwde huis en/of kinderopvang verlaten. Ook zij gaan ontdekken wat ze leuk vinden en wat bij hen past. De een weet dat direct, de ander heeft tijd nodig om daar achter te komen. Maar het verhaal van de drie dappere paardjes is vooral een leuk verhaal, met prachtige illustraties, waar niet alleen paardenliefhebbers van zullen genieten. 

Drie dappere paardjes
Rian Visser (tekst) & Margriet van Noort (ill)

Gottmer, 2013     € 13,95