Lijst Home‎ > ‎

Dromen van vrijheid - Mayke Peters (red.)

Geplaatst 22 feb. 2015 05:35 door susan *   [ 22 feb. 2015 05:35 bijgewerkt ]

Dromen van vrijheid. Veel kinderen weten dat in Nederland dit iets anders betekent dan elders in de wereld. In Nederland hoef je niet te vrezen voor oorlogsgeweld, hier mogen (moeten zelfs) meisjes naar school en niemand komt om van de honger. Maar op het (jeugd)journaal zien ze leeftijdsgenoten die het minder goed getroffen hebben, kinderen die bijvoorbeeld in overvolle vluchtelingenkampen wonen en in aanraking kwamen met niets ontziend geweld. De confrontatie met zoveel narigheid geeft vaak een machteloos gevoel. In het boek Dromen van vrijheid staan uitspraken die de lezer wellicht inspireren zich tegen dit gevoel te verzetten en in actie te komen als dat nodig is.

Het boek is een uitgave van Amnesty International en wordt in diverse landen uitgebracht. De vaak bekroonde Britse auteur Michael Morpurgo, onder andere bekend van zijn boeken Warhorse en Soldaat Peaceful, heeft het voorwoord geschreven. Daarin benadrukt hij het belang van Amnesty International en benoemt hij het doel van het boek: ´Amnesty strijdt voor het goede. Daar zouden wij allemaal voor moeten strijden. Daarom wil dit boek de strijd voor vrijheid laten zien aan kinderen uit de hele wereld, zodat zij beseffen wat vrijheid betekent. Kunstenaars hebben hun vrijheidsdromen uitgebeeld, op basis van inspirerende uitspraken van vrouwen en mannen uit de hele wereld.´
Veel van deze uitspraken zijn van mensen die zelf voor hun vrijheid hebben moeten strijden, bijvoorbeeld Aung San Suu Kyi (´De enige echte gevangenis is angst, en de enige echte vrijheid is vrij zijn van angst...´), Michail Bakunin (´Kinderen zijn niet van hun ouders, zelfs niet van de wereld. Maar alleen van hun eigen, toekomstige vrijheid.´), Standing Bear (´Het bloed dat uit mijn hand stroomt, heeft dezelfde kleur als jouw bloed. Ik ben een mens. We zijn allebei gemaakt door dezelfde God´) of Anne Frank (´Ik weet wat ik wil, ik heb een doel, een mening...Laat me mezelf zijn, dan ben ik tevreden.)
Ook het Chinese spreekwoord dat Peter Benenson inspireerde om Amnesty International op te richten staat erin (´Je kunt beter een kaars aansteken dan het donker vervloeken.´)

Kunstenaars van over de hele wereld hebben het boek geïllustreerd, ieder op zijn/haar eigen wijze. De Britse Alexis Deacon laat bij de uitspraak van Aung San Suu Kyi een bange muis zien die door een bos vol potentieel gevaar loopt, de Duitse Antje von Stemm tekent zes bijzondere mensen (en daar zijn hele vreemde bij) die opkomen voor het recht zichzelf te mogen zijn, de Amerikaanse Mordecai Gerstein tekent het losbreken van de ketenen van slavernij, de Palestijnse Raouf Karray tekent in warme kleuren het verlangen naar een veilig thuis en de Britse Chris Riddell laat de kaars zien die Amnesty ontsteekt en die de monsters in de duisternis op afstand houdt.
Alle kunstenaars werkten belangeloos mee. Ook de makers van de Nederlandse editie waaronder illustratrice Martine van Nieuwenhyzen die de kaft tekende en vertaler Jeroen Hoogerwerf. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar Amnesty International Nederland.

Dromen van vrijheid is een mooi inspirerend boek geworden. Niet alle uitspraken zullen kinderen kunnen plaatsen of begrijpen, er zit immers een wereld van leed en levenservaring achter. Toch zullen ze de algemene vrijheidsboodschap wel oppakken.
Het boek wordt afgesloten met informatie over de auteurs en illustratoren.

Dromen van vrijheid
Mayke Peters (red.) 

Levendige Uitgever, 2015     € 14,95