Lijst Home‎ > ‎

Dr. Proktor redt de wereld (misschien) - Jo Nesbo

Geplaatst 19 jan. 2012 02:36 door susan *
Lise en Bulle zitten gewoon in de klas bij juffrouw Stobe als er vreemde dingen gebeuren: juffrouw Stobe maakt een spelfout, er zijn mysterieuze voetafdrukken, steeds meer mensen spreken slordig en koorzang wordt immens populair. Als Lise en Bulle dit met hun vriend Dr. Proktor, een uitvinder, bespreken blijkt al snel dat er iets ernstigs aan de hand is, alles wijst erop dat de maankameleons op aarde zijn neergestreken. De drie vrienden zien hun ergste angst bevestigd als de koning wordt afgezet en de nieuwe premier aankondigt Denemarken te gaan aanvallen. Met hulp van juffrouw Stobe en een oude studievriend van Dr. Proktor Gregor Galvanius, een man die opvallend veel kikkereigenschappen heeft, trekken ze ten strijde om de maankameleons te verslaan en de wereld te redden.

Dr. Proktor redt de wereld is het derde kinderboek van de Noorse schrijver Jo Nesbø. Hij is vooral een bekend thrillerschrijver en in Noorwegen ook populair als zanger/songwriter. Dit derde avontuur van de wereldvreemde uitvinder Dr. Proktor, de kleine, slimme roodharige Bulle en nuchtere Lise is goed los te lezen van de eerder verschenen boeken, al zijn er wel wat verwijzingen naar de eerdere avonturen.
Nesbø laat zich als thrillerschrijver kennen bij aanvang van het boek waarin hij de dreiging van onheil al oproept. Dat onheil wordt steeds meer voelbaar en uiteindelijk loopt zelfs de wereld gevaar en komen de hoofdpersonen in huiveringwekkende situaties terecht en dreigen als ontbijt geroosterd te gaan worden in een gigantisch wafelijzer. In de kinderboeken van Nesbø wordt het wel spannend maar nooit echt eng, daar zorgt zijn hilarische schrijfstijl wel voor. Nesbø pakt uit in lange beschrijvingen die bol staan met vermakelijke omschrijvingen van bijvoorbeeld een zevenpotige intelligent spin, een zingende chiropractor uit Zweden, een koning die liever puzzelt dan regeert en monsters die last hebben van aambeien.

Georgien Overwater heeft ruimschoots de gelegenheid de komische huiveringwekkende avonturen in beeld te brengen in de vele gekleurde illustraties die het boek rijk is. Natuurlijk kan de lezer de hoofdpersonen zien en ook de wonderlijke uitvindingen van Dr. Proktor. Overwater weet goed de emoties van de personages uit drukken: de ontspannen superioriteit van het mooiste meisje van de klas bijvoorbeeld, of de boze koning die weg beent als hij merkt dat hij het meisje van zijn dromen niet kan krijgen. Door de vele illustraties, die qua stijl uitstekend passen bij de grappige tekst, ziet het boek er aantrekkelijk uit.

Dr. Proktor redt de weredl (misschien)
Jo Nesbø (tekst) en Georgien Overwater (ill)
 
Lemniscaat, 2011     € 16,95