Lijst Home‎ > ‎

Duivelskruid - Marita de Sterck

Geplaatst 21 sep. 2018 05:04 door susan *   [ 21 sep. 2018 05:08 bijgewerkt ]

De Vlaamse schrijfster Marita de Sterck heeft een grote kennis van en liefde voor volksverhalen en sprookjes. Ze schreef over dit onderwerp enkele boeken. Toch is ze het meest bekend als schrijfster van historische jeugdromans, die al diverse keren werden bekroond. Haar nieuwe boek, Duivelskruid, speelt zich af in het heden, maar toch ligt de nadruk op het verleden. Het is een jeugdboek waarin verhalen een belangrijke rol spelen, verhalen die het leven van verschillende generaties hebben gekleurd. 

Yara heeft een goede band met haar grootmoeder, die ze Omatan noemt. Jarenlang wist Yara niet dat ze een oma had. Haar moeder had haar verteld dat haar ouders verongelukt waren en dat ze daarom in een pleeggezin was opgegroeid. Haar moeder is niet blij met het contact tussen oma en kleindochter. Wat er precies in het verleden is voorgevallen blijft onduidelijk, niemand wil daarover praten.
    Omatan is een eigenzinnige vrouw die haar eigen gang gaat. Ze woont in een afgelegen huis op de hei. Haar kennis over kruiden is vermaard. Als Omatan ziek wordt en ook nog brand in haar huisje veroorzaakt wordt ze, zeer tegen haar zin, in het ziekenhuis opgenomen. Omatan is verward en angstig en heeft wanen waarin de duivel een grote rol speelt. Met het sterven in zicht wordt eindelijk bespreekbaar wat er in het verleden is gebeurd.

Duivelskruid gaat vooral over Omatan, die voor ze oma werd Anneke Tanneke heette. De associatie met het kinderliedje Anneke Tanneke Toverheks zal geen toeval zijn. Anneke Tanneke heeft namelijk duidelijke toverhekstrekken met haar kruidenkennis en haar verhalen over de duivel. Via flashbacks wordt haar levensverhaal verteld. De verhaallijn die in het heden speelt en waarin Yara het hoofdpersonage is, resoneert met het verhaal uit het verleden. Yara’s verhaal lijkt vooral bedoeld als een omlijsting. Thema’s als verliefd worden, kinderen krijgen en plotseling onheil lopen parallel in heden en verleden. Het verhaal van Omatan wordt het meest uitgebreid verteld, het verhaal van haar dochter en kleindochter is veel minder uitgewerkt.
    Anneke Tanneke is een meisje wiens placenta bij de verkeerde boom werd begraven, het meisje dat de duivel in de kerk ziet en zich bewust is van zijn macht. Het is een onderzoekend en eigenwijs meisje dat tegen de zin van haar ouders in bevriend raakt met een kruidenvrouw. Van haar leert ze dat kruidenmengsels ook gebruikt kunnen worden voor duivelse zaken, zoals het opwekken van seksuele lust, het voorkomen van zwangerschap of het beëindigen van leven. Anneke gebruikt haar kennis en dat heeft grote gevolgen. 
    De Sterck schrijft prachtig. Ze geeft de roman extra kleur door haar Vlaamse woordgebruik dat vooral in de dialogen doorklinkt.

Duivelskruid is een indringend goedgeschreven verhaal waarin een kleindochter geconfronteerd wordt met haar familiegeschiedenis. Het is een verhaal over angst, berouw en vergeving.

Duivelskruid
Marita de Sterck


Querido, 2018     € 15,99

Andere boeken van Marita de Sterck op kinderboekenpraatjes: