Lijst Home‎ > ‎

Dup vangt een staart

Geplaatst 31 jan. 2011 04:10 door susan *   [ 26 feb. 2011 08:00 bijgewerkt ]
De kaft van het boekje laat het duidelijk zien: dit verhaal speelt zich af in een galerijflat. Hoofdpersoon Dup, bijna tien jaar, mag van zijn moeder thuis blijven als zij naar oma gaat. Dup vindt het heerlijk. Als hij de postbode ziet wegrijden op zijn fiets besluit hij als ´geheime-post-en-gevaarlijke-brievendeskundige´ de post beneden te gaan ophalen. Hij laat de voordeur op een kier staan, daalt twaalf trappen af en dan begint zijn avontuur. Dup ziet een ´engerd´ met een staartje in zijn haar. Hij verstopt zich achter een auto om een telefoongesprek van de man af te luisteren. Als hij terug gaat naar zijn flat zit de deur dicht. Op slinkse wijze weet hij weer binnen te komen, maar vindt wel de ´flatgek´ op zijn weg en als hij dan eindelijk zijn eigen huis weer binnenstapt zit er een man in de keuken een fles cola leeg te drinken, cola uit zijn koelkast.

Dup vangt een staart is het eerste boek van Henk Joosen en een mooi debuut. Joosen heeft een prettige stijl en weet met weinig woorden zijn personages kleur te geven. Hij zet Dup neer als een jongen die vol overtuiging zijn moeder te verstaan geeft dat hij geen kind meer is, maar nauwelijks is ze weg of hij geeft zich vol over aan zijn kinderlijke fantasieën en wordt een ´geheime brievenophaler´. Soms reageert Dup naïef : ´Ben jij een kinderlokker?´ vraagt hij aan de coladrinkende onbekende man in zijn keuken, maar op andere momenten is hij verassend doortastend en moedig.

Joosen weet de spanning in het boek goed vast te houden. Dat doet hij deels door het verhaal van Dup af te wisselen met hoofdstukjes waarin oma de moeder van Dup aanmaant contact te zoeken met Dup, oma vindt het maar niks dat die jongen alleen thuis zit. De lezer vindt dit aanvankelijk overbezorgdheid, maar als Dup in gevaar is hopen we toch maar dat zijn moeder gaat bellen. De lezer weet ook dat de man met het staartje en de flatgek iets te verbergen hebben, maar hoe het nu precies in elkaar zit blijft nog een tijdje onduidelijk.

Milja Praagman heeft het boek geïllustreerd met enkele zwart/wit tekeningen die vooral de spannende hoogtepunten in het verhaal laten zien.

Het vlot geschreven spannende boek van nog geen honderd pagina´s zal veel kinderen aanspreken. En er is goed nieuws voor de Dup-fans, er is nog een tweede verhaal verschenen: Dup in de Bramenstraat. In dit boek gaat Dup met zijn vrienden op dievenjacht en het wordt weer spannend.


Dup vangt een staart        Dup in de Bramenstraat
Henk Joosen                       Henk Joosen 
 
De Eenhoorn, 2010  € 14,50        De Eenhoorn, 2011    €15,95