Lijst Home‎ > ‎

Echt iets voor Kerstmis - Birdie Black

Geplaatst 15 dec. 2011 01:46 door susan *
Het is kerstavond en de hoogste tijd voor de laatste inkopen. Ook de koning is aan het winkelen op de markt en daar ziet hij precies wat hij zoek: een rol prachtige, dieprode stof. De koning laat door de naaisters een lange mantel voor de prinses maken. De restjes stof mag de naaister bij de achterdeur leggen en daar wordt de stof gevonden door Jenny, het keukenhulpje. Zij maakt er een jasje van voor haar moeder, de restjes stof legt ze bij de achterdeur. Dorus Das neemt de stof mee om er een hoed van te maken en weer worden de restjes stof buiten gelegd en gevonden. Edward Eekhoorn maakt er handschoenen van voor zijn lieve vrouwtje. Zelfs het laatste piepkleine stukje stof kan nog worden gebruikt om een muizensjaal van te maken.
Op kerstochtend worden de cadeau´s uitgepakt en ´ieder cadeautje was heerlijk zacht en prachtig rood, en voelde precies goed, precies zoals Kerstmis moest voelen´.

Echt iets voor Kerstmis is een klassiek repeteerverhaal met genoeg afwisseling om de aandacht van het kind (en de voorlezer) vast te houden. De herhaling zit zowel in de gebeurtenissen als in de tekst. Iedere vinder van de stof vindt de stof ´lekker zacht, en zo mooi rood, echt iets voor Kerstmis´ en gaat aan het ´knippen, rijgen, naaien en zomen
De lezer vraagt zich steeds weer af wie de stof zal vinden en wat er van gemaakt kan worden. Bij Milly Muis, de laatste die een stukje stof vindt wordt wat afgeweken van het stramien, de lezer komt over haar wat meer te weten, zo had ze bijna geen cadeautje kunnen vinden voor haar zoontje en Milly heeft ´ook niks om de sjaal in te doen´ en legt het cadeau mooi opgevouwen onder de kerstboom.
De afsluiting van het verhaal is heerlijk: allemaal stralende gezichten van gevers en ontvangers van de cadeau´s. Op de laatste bladzijden is iedereen aan het schaatsen en zijn alle cadeau´s nog eens goed te zien.

De tekst wordt tot leven gebracht op de illustraties van Rosalind Beardshaw. Ze werkt in een gemengde techniek, delen van haar illustraties zijn ingevuld als collages, zoals kleding, kerstversiering of de huizen. Haar kleurgebruik is prettig, het rood van de stof springt er uit, de overige kleuren zijn wat rustiger.
Beardshaw plaatst haar figuren soms in een duidelijke omgeving, de markt of een sneeuwlandschap en soms is er nauwelijks sprake van een achtergrond, dan is vooral te zien hoe van de rode stof iets gemaakt wordt. Zo zien we Jenny achter haar tafel een draad afknippen, dan de stof naaien, vervolgens kijkt ze voldaan naar het resultaat en op het laatste plaatje legt ze de stof bij de achterdeur.
De illustraties hebben niet veel details, maar zijn zeker niet kaal. In een boom zit een uil, er staat hier en daar een sneeuwschep en Milly Muis heeft een erg leuke kerstboom.

Echt iets voor Kerstmis is een heerlijk prentenboek voor peuters en kleuters. Door de herhalende elementen is het verhaal goed te volgen voor de kleintjes en voor de wat grotere blijft er genoeg te ontdekken om ook van het verhaal te genieten.

Echt iets voor Kerstmis
Birdie Black (tekst) en Rosalind Beardshaw (ill)
 
Gottmer, 2011     € 12,95