Lijst Home‎ > ‎

Een afspraakje in het bos - Sylvia Vanden Heede

Geplaatst 31 aug. 2015 02:55 door susan *   [ 31 aug. 2015 02:55 bijgewerkt ]

´Ik heb een afspraakje´ biecht de vleermuis op aan de ijsvogel. Die reageert bits ´Alweer? Laat me raden. Deze keer is het de koperwiek. O nee, de tapuit of misschien de roerdomp wel. Waarom blijf je niet bij je eigen soort?´ ´Maar dat doe ik ook´ piept de vleermuis terwijl ze zich afvraagt wat ze ooit zag in de ijsvogel.
De vleermuis heeft afgesproken met een hert, een vliegend hert. Ze ziet hem al helemaal voor zich met zijn grote, witte, zachte, gevederde engelenvlerken en zijn prachtige gewei.
Als de bel gaat en de vleermuis opendoet staat er een enorme kever op de stoep. Zou ze hem nog snel kunnen opeten voor haar afspraakje zich meldt? Ze besluit het niet te doen, want ze wil het risico niet nemen haar bezoek straks met volle mond te moeten ontvangen. Al snel wordt duidelijk dat de kever het verwachte bezoek is en ook hij is verrast, de vleermuis blijkt helemaal geen muis te zijn.
Toch wordt de ontmoeting een succes. Als het vliegend hert vraagt waar de vleermuis van houdt zegt ze zonder erover na te denken´van kevers´. Als hij haar wil kussen overweegt ze even hem alsnog op te eten, maar ze doet het niet. In plaats daarvan tuit ze haar lippen en doet haar ogen dicht.´Er was immers meer dan één manier om van kevers houden.´

Sylvia Vanden Heede schreef dit boek in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos. Ze verwerkt daarom verschillende wetenswaardigheden over de natuur in haar verhaal. Dit doet ze op speelse wijze en het staat nergens de beschrijving van de romance in de weg. Vanden Heedes taalgebruik is beeldend en speels. De spraakverwarringen zijn goed gevonden en de dialogen zijn een feest om voor te lezen.
Het groot uitgegeven boek is geïllustreerd door Benjamin Leroy die in zijn kleurrijke eigen stijl de dieren tekent. Ze zijn goed herkenbaar aan hun belangrijkste kenmerken zoals kleur en vorm, maar de dieren zijn niet realistisch getekend, daarvoor zijn bijvoorbeeld de ogen te groot. Leroy weet daarmee de gevoelens van de dieren goed weer te geven waardoor het verhaal nog meer tot leven komt.
Groots laat de illustrator zien waar de vleermuis van droomt als ze aan haar date denkt. Ze ziet zichzelf al op de rug zitten van een groot hert met een indrukkend gewei, een hert dat zijn enorme vleugels spreidt en omringt door een hemels licht en nagekeken door de dieren van het bos majestueus de grond achter zich laat. Maar ook in het kleine is Leroy verrassend, zijn tekeningen staan vol met grappige details. We zien onder andere een goed gedekte tafel met inventieve insectenhapjes en het sociale leven van de dieren rond de plas is heel opmerkelijk.
Leroy vertelt ook een deel van het verhaal. Hij laat zien wat de ijsvogel nou werkelijk denkt van het afspraakje tussen de vleermuis en het vliegende hert.

Een afspraakje in het bos kreeg in 2015 een Zilveren Griffel. Uit het juryrapport:´De kracht van Een afspraakje in het bos schuilt met name in het beeldend woordgebruik van Vanden Heede. (...) Het vertelplezier spat van de pagina´s af en Vanden Heede vertelt de love story met groot gevoel voor humor.´

Een afspraakje in het bos
Sylvia Vanden Heede (tekst) en Benjamin Leroy (illustraties)


Lannoo, 2014     € 14,99 Andere boeken van Sylvia Vande Heede op kinderboekenpraatjes: