Lijst Home‎ > ‎

Een geweldige dag -Lane Smith

Geplaatst 21 feb. 2017 04:11 door susan *   [ 21 feb. 2017 04:14 bijgewerkt ]

De warme zonnestralen voelden fijn op de rug van Poes. Poes lag graag in het bloembed tussen de narcissen. Het was een geweldige dag voor Poes. ‘
Vriend Bert maakt het voor de andere dieren in de tuin ook tot een geweldige dag: voor Hond laat hij een opblaasbad vollopen, Mees krijgt een volle bak vogelzaad en voor Eekhoorn legt hij een maïskolf in het gras. Voor alle dieren ‘was het een geweldige dag’. Tot Beer de tuin in stapt.

De Amerikaanse illustrator Lane Smith weet weer te verrassen met dit geweldige prentenboek. De sfeer op de illustraties is idyllisch met zijn zachte kleuren. De verf is zo licht opgezet dat de structuur van de ondergrond te zien is, evenals de penseelstreek. Smith tekent in een losse stijl en kiest voor verschillende standpunten. Soms zit de lezer met zijn neus bovenop het onderwerp, bijvoorbeeld het water in het opblaasbadje en op andere illustraties zoomt Smith uit en is goed te zien dat alles zich afspeelt in een tuin bij een huis.
De ritmische herhalende tekst leest fijn voor en de lezer voelt zich al snel net als de dieren ontspannen en vrolijk. Tot de omslag komt: een (letterlijk) grote bruine beer betreedt de paradijselijke tuin. Hij eet de maïs van Eekhoorn op, schrokt al het vogelzaad naar binnen, drinkt het opblaasbad leeg en probeert in het bloembed een sneeuwengel te maken. Hier dringt zich een pedagogisch leermoment op, maar laten we ook even genieten van die onbesuisde beer die zichtbaar plezier heeft. Zijn doel is duidelijk niet andere te kwetsen, hij lijkt ze niet eens te zien. Hij wil simpelweg ook een geweldige dag.
De tekst bij de illustraties is eenvoudig en toch gelaagd. De zinnen blijven hetzelfde, terwijl de betekenis verandert. Ineens betekent de zin ‘het was een geweldige dag’ iets anders als Beer de pret komt bederven’.

Een geweldige dag is op alle fronten een geslaagd prentenboek. De illustraties zijn sfeervol, vrolijk en mooi, de tekst verrast, het onderwerp is relevant en ondanks de ruwe verstoring die Beer teweegbrengt is ook hij een dier om van te houden.

Een geweldige dag
Lane Smith ( vertaald door Berd Ruttenberg)


Hoogland & Van Klaveren,2016     € 14,50Andere boeken van Lane Smith op kinderboekenpraatjes:
Waar is mijn kudde?