Lijst Home‎ > ‎

Een heel bijzonder meisje - Anna van Praag

Geplaatst 18 sep. 2015 03:57 door susan *   [ 18 sep. 2015 03:58 bijgewerkt ]

Schrijfster Anna van Praag vertelt in Een heel bijzonder meisje haar eigen verhaal over haar ervaringen in een sekte. Haar verhaal is niet bedoeld als een afrekening, het is ook geen beschouwing, het is een verhaal vanuit het hart geschreven in de vorm van een lange brief aan de vrouw die zoveel invloed op haar leven had en misschien nog wel heeft.
Die vrouw is Sofia, het bruisende middelpunt van Casa Nostra. Alicia, de hoofdpersoon in het verhaal, ontmoet haar voor het eerst als ze negen jaar is en de groep bij elkaar komt in de herfstvakantie. Anna´s vader behoort tot de stafleden van Casa Nostra. Alicia ontmoet daar ook Sofia´s jongste zoon Luca en ondanks haar jonge leeftijd wordt ze verliefd op hem, een liefde met een lange looptijd. 
Als ze elf jaar is gaat haar familie voor het eerst naar het Italiaanse eiland waar Casa Nostraleden ´s zomers bijeenkomen. Alicia vindt het er fantastisch, vooral de uitbundige feesten. Ze bezoekt ook met haar vriendinnen de bijeenkomsten waar Sofia ´de wonderbaarlijkste dingen doet´ tijdens sessies waarin mensen ten overstaan van een volle zaal, ´alsof het een echte voorstelling is´, vertellen over hun leven. In deze sessies kan het er heftig aan toegaan en niet alleen tijdens de sessies, zoals blijkt uit een kaartje dat Alicia niet op durft te sturen naar haar beste vriendin:´Ik ben op een begrafenis geweest van iemand die al heel lang dood was dus er was een lege kist. En ik heb een baby geboren horen worden en iedereen moest huilen. Ze moeten trouwens heel vaak huilen hier en de feesten zijn fantastisch´.
Alicia´s vader krijgt toestemming om in Amsterdam een afdeling van Casa Nostra te beginnen. Alicia mag als dochter van een staflid al jong meedoen met de jongerenafdeling: de Club. Ze komen vaak bij elkaar en doen onder leiding van Sofia´s oudste zoon ook sessies. En ze vieren feest, waarbij drugsgebruik geen probleem is. Alicia leeft in twee werelden: de saaie schoolwereld en de spannende bruisende Casa Nostrawereld.
En dan komt de zomer dat alles uiteen spat. Alicia´s vader komt negatief in de pers en Sofia laat hem vallen. In één klap horen ze er niet meer bij.

Van Praag blijft in haar boek dicht bij haar gevoel als kind en puber. Ze schrijft hoe heerlijk het was als Sofia contact met haar maakte (´grote mensen kijken nooit op die manier naar een kind: zo lang en serieus.´) Ze schrijft hoe ze als puber de sessies beleeft en hoe het voelde er zelf het middelpunt van te zijn. Ze schrijft terughoudend over de spanningen die broeien tussen haar ouders, dat ruist slechts hier en daar tussen de regels door; evenals het feit dat haar moeder en haar jongere zusje minder goed lijken te gedijen in de Casa Nostrawereld. Alicia wil niet kiezen. Zij wil haar vader, haar moeder en Casa Nostra.
Wat de breuk met Casa Nostra voor Alicia betekent beschrijft ze kort. Ze mist de groep, de uitbundige feesten en de intense blijdschap die Sofia haar kon geven. Maar ze ziet ook ´het spoor van omgevallen mensen´die Sofia achter zich laat en de prijs die haar familie betaalt voor de plotselinge uitstoting.

Een heel bijzonder meisje is een verhaal dat zich niet makkelijk laat plaatsen. Anna van Praag maakt de lezer deelgenoot van een boeiende terugblik op een intense periode in haar leven. Ze kiest daarbij zorgvuldig haar woorden en daarmee weet ze haar ervaringen overtuigend op de lezer over te brengen. Dat maakt indruk.

Een bijzonder meisje
Anna van Praag 

Lemniscaat, 2015      € 14,95