Lijst Home‎ > ‎

Een huis voor Harry - Leo Timmers

Geplaatst 24 mei 2018 04:41 door susan *   [ 22 jan. 2019 03:07 bijgewerkt ]

Ook dit jaar stelde een jury van jeugdbibliothecarissen een Prentenboek Top Tien vast die centraal zal staan tijden de Nationale Voorleesdagen die op 23 januari 2019 van start gaan. Prentenboek van het jaar 2019 is Een huis voor Harry, van de Belgische illustrator Leo Timmers.
    Het verhaal gaat over kat Harry. Op een dag vraagt vlinder Vera of Harry tikkertje wil spelen. Harry heeft nog nooit buiten gespeeld, omdat hij liever binnen zit, maar tikkertje spelen lijkt hem ‘heel leuk’. Hij stapt uit het dakraam en gaat achter Vera aan. 
    De vlinder is te snel voor hem. Als Harry er genoeg van heeft en naar huis wil ziet hij Vera nergens meer. Harry is verdwaald. Hij denkt dat hij ‘voor altijd’ zijn huis kwijt is. Als Harry om zich heen kijkt ziet hij wel andere huizen: het kleine huis van een slak, het hoge huis van een vogel en het lage huis van een duizendpoot. Maar een geschikt huis voor zichzelf kan hij niet vinden. Tenslotte trek hij in een ‘rijtjeshuis’, het zijn een aantal vuilnisbakken naast elkaar en in iedere bak woont een kat. Een nieuwe buurvrouw zoekt contact en luistert naar Harry’s verhaal. Harry vertelt dat hij zijn huis mist en dat alleen Vera weet waar hij woont. Gelukkig kennen de nieuwe buren Vera.

Het eenvoudige verhaal speelt in op de veelvoorkomende kleuterangst om te verdwalen. Jonge kinderen zullen het dan ook niet moeilijk vinden om met Harry mee te leven. Het verhaal is voor hen spannend, want Harry maakt veel mee. Al die gebeurtenissen roepen emoties op die Timmers in een goed samenspel tussen tekst en beeld zichtbaar maakt. De tekst is summier en geeft slechts structuur aan het verhaal, het zijn de illustraties die het verhaal dragen. Zo laat Timmers alleen zien waarom een doos, een boom, een plekje onder een auto of een hondenhok geen goede huizen voor Harry zijn.  
    Timmers tekenstijl lijkt eenvoudig, maar is dat niet. De illustrator besteedt veel tijd aan het vinden van het optimale plaatje. Hij plaatst zijn tekeningen tegen een witte achtergrond en daardoor oogt het geheel rustig. Timmers kleurpalet is in dit boek minder kleurrijk dan anders. Verschillende tinten bruin en grijs domineren, afgewisseld met kleurige elementen zoals een oranje vlinder, een rood verkeersbord of een boom met groene blaadjes. Wie goed kijkt ziet leuke details. Zo verwijzen de posters op een reclamezuil allemaal naar katten en vlinders, zitten de katten uit de vuilnisbakken wat minder strak in hun vacht en is het leeuwenstandbeeld net even ander dan gebruikelijk. Kinderen zullen het leuk vinden dat de weg terug naar huis dezelfde is als de heenweg. Er is echter wel wat veranderd, er hangen nu overal posters met een afbeelding van Harry.
    Eenmaal thuis wordt Harry opgewacht door een meisje dat zichtbaar blij is hem weer te zien. Dat Harry geen trauma’s heeft opgelopen blijkt uit zijn afscheidsgroet: ‘Morgen kom ik weer buiten spelen’.

Een huis voor Harry is een mooi prentenboek met een eenvoudige verhaal dat vooral door de illustraties tot leven komt.

Een huis voor Harry
Leo Timmers


Querido, 2017     € 15,99

Wil je meer weten over de totstandkoming van de illustraties klik hier. 
Voor meer informatie over de Nationale Voorleesdagen 2019 klik hier