Lijst Home‎ > ‎

Een indiaan als jij en ik - Erna Sassen

Geplaatst 14 jun. 2018 04:59 door susan *   [ 14 jun. 2018 05:04 bijgewerkt ]

Veel mensen zullen Erna Sassen als actrice kennen, maar inmiddels kunnen we haar ook een succesvolle kinder-en jeugdboekenschrijfster noemen. Vooral haar jeugdboeken werden de afgelopen jaren veelvuldig positief besproken. Haar kinderenboeken bleven wat onderbelicht, maar daar gaat Een indiaan als jij en ik zeker verandering inbrengen.

Boaz is een jongen die van stilte houdt. In de klas droomt hij vaak weg, hij staart wat voor zich uit en luistert alleen naar zijn gedachten. Die gedachten gaan over indianen. Boaz houdt van indianen en weet er ook veel van.
    Op een dag lacht het geluk hem toe, Aïsha komt bij hem in de klas. Een meisje met pikzwart haar en ‘de donkerste bruine ogen die je ooit hebt gezien’ waarmee ze droevig en een beetje bang de wereld in kijkt. Boaz weet zeker dat ze een indiaan is. Boaz en Aïsha worden vrienden, ze zijn blij met elkaar en hebben weinig woorden nodig om dat duidelijk te maken. Als Boaz een werkstuk over de Maya’s mag maken gaat hij dat samen met Aïsha doen. Zij zal de tekeningen maken. Als hij ontdekt dat ze moet huilen als ze plaatjes ziet van schedels en botten besluit hij daar niet over te schrijven. Het onderwerp van het werkstuk wordt De leuke kanten van de Maya’s. Boaz zou willen dat hij de nare kanten van zijn ouders ook kon overslaan, vooral als ze besluiten dat    hij een klas over moet slaan. Als Boaz dat hoort, loopt hij weg.

Sassen weet overtuigend in het hoofd van Boaz te kruipen en de lezer mee te nemen in zijn gedachten die cirkelen rond indianen, Aïsha, en het dreigende gevaar dat hij een klas over moet slaan. Om te onderstrepen hoe belangrijk indianen voor Boaz zijn wordt zijn kennis over dit onderwerp uitvoerig gedeeld met de lezer. Boaz vertelt allerlei wetenswaardigheden die verder toegelicht worden in kaders bij de tekst.
    Boaz is een kind met een rijke fantasie, hij beleeft geweldige avonturen in zijn hoofd. Hij zoekt geen vrienden om ‘indiaantje’ mee te spelen, maar trekt zich liever terug op een stille plek in de duinen waar hij kijkend naar de rondlopende koeien fantaseert over de bizonjacht. Natuurlijk krijgt Aïsha ook een plaats in zijn fantasiewereld.
    Dat Aïsha geen indiaan is dringt langzaam bij Boaz door. Zij is een vluchteling uit oorlogsgebied. Als Aïsha ook in haar nieuwe omgeving te maken krijgt met geweld is Boaz ontdaan, hij kan zich niet voorstellen dat er mensen zijn die een hekel aan haar hebben. Zijn oma probeert het uit te leggen en zo brengt Sassen het actuele maatschappelijk thema van ongerichte haat voor vreemdelingen kort onder de aandacht. Aïsha’s geschiedenis wordt slechts aangestipt, de lezer mag zelf invullen waarom ze bang is voor geweld, lawaai, schedels en botten. 
    Ook sluimert er onder de tekst commentaar op het onderwijssysteem. Tussen de regels door lezen we dat Boaz er last van heeft dat de klas zo veel leerlingen telt en we lezen ook dat zijn juf hem wel erg vaak aan werkstukken en spreekbeurten laat werken als antwoord op zijn verveling. Een ander  belangrijk thema in het verhaal is de vraag of leerprestaties belangrijker zijn dan vriendschap.

Een indiaan als jij en ik is een visueel juweeltje. Martijn van der Linden vindt zichzelf voor de zoveelste keer opnieuw uit. De inhoud van het verhaal is duidelijk zijn inspiratiebron. Dat is onder andere te zien aan de gebruikte motieven die afkomstig zijn uit indianenculturen. Ook het kleurgebruik, roodbruin en zwart, verwijst hiernaar. Speels zijn de interpretaties van traditionele motieven, en ook de bijna schematische tekeningen die gebeurtenissen uit het verhaal laten zien zijn bijzonder mooi en doen denken aan rotstekeningen.
    Het boek ziet er aantrekkelijk uit door de vele illustraties en de originele vormgeving. Het is wel jammer dat er zoveel tekst op een gekleurde achtergrond gedrukt is. Dat leest niet prettig en zal voor veel kinderen met dyslexie het lezen van dit boek onmogelijk maken.

Een indiaan als jij en ik is een mooi sfeervol en prachtig geïllustreerd verhaal over een jongen die liever een indiaan is dan een hoogbegaafde jongen die een klas mag overslaan.

Een indiaan als jij en ik
Erna Sassen (tekst) met illustraties van Martijn van der Linden


Leopold, 2018     € 13,99