Lijst Home‎ > ‎

Een knuffel van mama - Nick Bland

Geplaatst 19 jun. 2013 02:51 door susan *

´Mama´, vroeg Lisa, ´mag ik nog een knuffel voordat ik ga slapen? ´O jee´, zei mama, ´ik heb er nog maar één. Het is mijn allerlaatste knuffel.´´Mag ik hem dan lenen?´vroeg Lisa. ´Ik beloof dat ik hem terug zal geven
.´ 


Natuurlijk krijgt Lisa de allerlaatste knuffel. Het is een lange zachte knuffel. Lisa belooft de knuffel later terug te brengen, maar eerst gaat ze papa zoeken. Papa wil wel een knuffel en omdat het de allerlaatste is geeft hij hem direct weer terug. De knuffel is nu wat steviger geworden dan eerst, maar nog net zo fijn. Lisa rent naar ´de tweeling´. Die hebben niet veel zin in een knuffel, maar omdat het de allerlaatste is geven ze Lisa de opgedrongen knuffel toch terug. De knuffel is nu twee keer zo groot als eerst.
Die allerlaatste knuffel wordt nog vaker uitgeleend en iedere keer komt hij anders terug: ruikend naar pindakaas of veel natter dan eerst. Bijna raakt Lisa de knuffel kwijt, maar als het bedtijd is heeft ze hem gelukkig weer te pakken en kan ze haar moeder de knuffel teruggeven. 

De tocht van Lisa is in beeld gebracht door illustratrice Freya Blackwood. Ze neemt de lezer mee door het huis waar het lekker rommelig is: er zwerft speelgoed rond, het kleine zusje heeft de keuken overhoop gehaald en de hond speelt met toiletpapier op de wc. De illustraties laten ook zien wat iedereen doet: papa kijkt naar voetbal, de broers vechten om een vliegtuigje en mama is bezig met de was. Ondanks alle activiteit en rommel ogen de illustraties rustig, de details staan in grote zacht gekleurde vlakken die de muren van het huis weergeven. Een oplettende kleuter vindt het wellicht raar dat het huis geen deuren heeft.
Het idee een allerlaatste knuffel te lenen is goed gevonden. Het leidt tot een warm avontuur over het geven en ontvangen van knuffels. Maeike de Wolff-Russchen maakte een degelijke vertaling die dicht bij de oorspronkelijk tekst blijft. Helaas verliest de tekst wel wat van zijn lichtheid: The runaway hug klinkt toch wat speelser dan Een knuffel van mama

En nog even ter geruststelling: mama mag dan slecht in de knuffels zitten, kusjes heeft ze in overvloed!

Een knuffel van mama 
Nick Bland (tekst) en Freya Blackwood (ill) 

Christofoor, 2013     € 13,95