Lijst Home‎ > ‎

Eén mens is genoeg - Els Beerten

Geplaatst 21 sep. 2014 02:39 door susan *   [ 21 sep. 2014 02:41 bijgewerkt ]

Het was lang wachten op een nieuw jeugdboek van de Vlaamse schijfster Els Beerten. Allemaal willen we de hemel, haar meest succesvolle boek, verscheen zes jaar geleden. Maar eindelijk is het boek er dan: Eén mens is genoeg.

Het verhaal draait om Juliette, geboren in 1944. Haar vader sluit haar in zijn hart met de woorden´Ons Julietteke, geboren om te schitteren´. Ze is amper vijf als haar vader haar meeneemt naar de optredens van zijn balorkest. Samen met haar zeven jaar oudere broer Louis´die de trompet al vasthield toen hij nog in de wieg lag´ beleeft ze een gelukkige tijd in de nabijheid van haar vader. In het gezin wordt nog een kind geboren, Mia.
Als vader plotseling overlijdt verandert er veel. Louis verwijt zijn moeder haar losbandig gedrag en verlaat het huis om er nooit meer terug te komen. Juliette blijft, want zij heeft haar vader belooft haar moeder te steunen en er zorg voor te dragen dat de kleine Mia ´niet verloren loopt´. De opdracht blijkt te zwaar, Juliette is niet opgewassen tegen de subtiele tirannie van haar moeder. De gevolgen zijn desastreus.

Het verhaal is in drie stukken verdeeld. In het eerste gedeelte is Juliette aan het woord. Ze beschrijft haar jeugd, de plotselinge dood van haar vader, het bizarre gedrag van haar moeder en haar onmacht zichzelf en Mia daartegen te beschermen. In het tweede deel is het woord aan Wilfried. Hij is barman in een klein café, een man die het fietsen eraan heeft gegeven toen hij nodig was in het familiebedrijf. De lezer ziet door zijn ogen hoe het verder gaat met Juliette en haar broer Louis. Als het leven hun weer lijkt toe te lachen slaat het noodlot andermaal toe. In het derde deel wisselt de vertelstem tussen Wilfried en Juliette. Zij lijken vastgelopen door het noodlot, maar de jonge levenslustige Lili, een nichtje van Wilfried, brengt de boel weer in beweging.

Beerten is een fantastische verteller. In haar prachtige Vlaamse stijl schetst ze de personages en de gebeurtenissen. Haar dialogen zijn levendig en geloofwaardig.
Eén mens is genoeg is een boek dat je niet makkelijk loslaat. Vooral het eerste deel houdt de lezer in een wurgende greep. In het tragere tweede en derde deel leeft de lezer mee met Juliette en Wilfried die proberen de klappen die het leven heeft uitgedeeld een plek te geven. Het doet het statement uit de titel nog eens overdenken: Is één mens genoeg om je levensloop te bepalen?

Eén mens is genoeg
Els Beerten


Querido, 2014     € 15,99

Andere boeken van Els Beerten op kinderboekenpraatjes: