Lijst Home‎ > ‎

Een pittig soepje - Femke Dekker

Geplaatst 2 nov. 2015 03:13 door susan *   [ 2 nov. 2015 03:14 bijgewerkt ]

Op een hoge berg staat een bijzonder huis. Er kringelt groene rook uit de schoorsteen, er vliegen vleermuizen rond het dak en ´s nachts klinkt er schel gelach. Het is een heksenhuis dat wordt bewoond door Sybil, Luna, Stella en Lidwien.
In Een pittig soepje, het eerste deel van de serie Verhalen uit De Heksenkeet, staat Sybil centraal. Als zij een pittige soep staat te koken gebeurt er een ongelukje: kat Bliks springt van een plank op Sybils hoofd, er valt een fles toverdrank, Sybil stoot de soepketel om, er is een flits en een enorme knal. Als de rook is opgetrokken is Bliks verdwenen en is Sybil deels veranderd in een kat. Sybil weet niet wat ze moet doen en gaat hulp vragen aan de andere heksen.

Verhalen uit de Heksenkeet is een serie voor beginnende lezers. Femke Dekker houdt rekening met de geringe leeservaring van deze groep, maar ze laat zich niet beperken door de strakke regels van een avi-niveau. De zinnen zijn kort en staan onder elkaar, wat een prettige overzichtelijke bladspiegel geeft. In de tekst zijn op speelse wijze korte samenvattingen verwerkt die de lezer helpen het verhaal goed te begrijpen:´Ze dweilt de soep van de vloer./ En het rode drankje./ Met haar poten van de poes./ Haar eigen handen zijn weg./ En ze heeft een staart!/ Er is iets heel erg misgegaan.´
Beschrijving en dialoog wisselen elkaar af. Dekker legt gelukkig niet alles uit en laat ook dingen voor zichzelf spreken. De tekst is levendig, er wordt zelfs een woordgrapje gemaakt als Sybil wordt aangesproken als ´Sybliks´. Grappig zijn de specifieke heksenzaken die in het verhaal zijn verwerkt, zoals opsommingen van de ingrediënten voor een toverdrank of een bijzondere deurbel in de vorm van een draak.
De bewoners van de Heksenkeet worden aan het begin van het boek aan de lezer voorgesteld. Het zijn heerlijke rare types. Naast Sybil wordt de Heksenkeet bewoond door Luna die altijd een zonnebril draagt, evenals haar vleermuis Fladder. Zij is gespecialiseerd in het zetten van toverthee. Stella is een ´optutheks´ die graag een gemeen grapje maakt. Ze heeft een poedel die luistert naar de naam Troela. Lidwien zit het liefst de hele dag te lezen. Zij heeft een hele lange piepende knarsende en wiebelende nek. Haar poes heet Poentje, een naam waar sommige kinderen om zullen lachen omdat het woord Poentje ook naar het vrouwelijk geslachtsdeel kan verwijzen.
Het verhaal is fantastisch geïllustreerd door Marieke Nelissen. Haar kleurige tekeningen krijgen volop de ruimte. Ze helpen de lezer het verhaal te begrijpen, maar ze zijn veel meer dan dat. Nelissen heeft een zwierige stijl en haar illustraties staan vol grappige details die het verhaal extra veel heksensfeer geven.

Een pittig soepje is een vermakelijk en fraai geïllustreerd heksenverhaal voor beginnende lezers. Een goed begin van de nieuwe serie. 

Een pittig soepje
Femke Dekker (tekst) en Marieke Nelissen (illustraties) 

Gottmer, 2015      €9,95