Lijst Home‎ > ‎

Een planeet in je hoofd - Sally Gardner

Geplaatst 12 nov. 2014 02:30 door susan *   [ 12 nov. 2014 02:30 bijgewerkt ]

´Wat als, vraag ik me af.
 Wat als de voetbal niet over de muur was gegaan.
 Wat als Hector hem nooit was gaan zoeken.
 Wat als hij dat duistere geheim niet voor zich had gehouden.
 Wat als...´


De´wat-als-vraag´ ligt ten grondslag aan het boek Een planeet in je hoofd, geschreven door de succesvolle Engelse schrijfster Sally Gardner. Het verhaal speelt zich af in 1956 in´het Moederland´ waar een dictatoriaal regime heerst. De verteller van het verhaal is Standish. Hij is vijftien jaar oud, hij woont bij zijn opa (want zijn ouders zijn ´verdwenen´) en hij heeft een ´smet van onzuiverheid´ omdat hij er raar uitziet met een blauw en een bruin oog en niet kan lezen. Op school wordt hij getreiterd door medeleerlingen en zijn leraar. Gelukkig is Standish geen ´spoorwegdenker´, maar een jongen met een levendige fantasie. Samen met zijn beste vriend Hector schept hij een fantasiewereld waarin zij naar de planeet Juniper vliegen. De jongens dromen van een omgeving zoals ze die op de illegale tv hebben gezien, een wereld waar´de gebouwen doorgroeien tot ze de wolken aan de hemel pinnen´, waar ze zelfs dansen in de regen, een Croca-Cola drinken en rondrijden in een hemelsblauwe Cadillac.
Helaas is de realiteit een heel andere. Terwijl iedereen in het land zich voorbereidt op de aanstaande maanlanding verdwijnt Hector en zijn familie, loopt op school de situatie uit de hand en doet Standish een schokkende ontdekking.

Het verhaal wordt in honderd korte hoofdstukken verteld. De lezer krijgt daarin kleine stukjes informatie toegeworpen waarmee uiteindelijk een aardig beeld gegeven wordt van de wereld waarin Standish leeft: een wereld die had kunnen bestaan als de geallieerden de Tweede Wereldoorlog hadden verloren.
Ondanks dat de kennis over Standish´ leefwereld aanvankelijk gering is, boeit het verhaal vanaf het begin. Gardners stijl is beeldend en ze weet in de weinige woorden die ze gebruikt niet alleen een spannend en schokkend verhaal te vertellen, maar ook de sfeer van armoede, angst, geweld en onmacht overtuigend neer te zetten. Ze omschrijft een wereld ´vol gaten waar je zomaar in kunt vallen´, een wereld waar ´mensen worden uitgegomd´, een wereld waar iedereen wel eens getuige is geweest van wreedheden ´omdat niets zo effectief is als de onverwachte, afschrikwekkende dood om iedereen rustig en kalm te houden.´
Standish en zijn opa weten zich lang staande te houden in deze moeilijke omgeving, maar moeten uiteindelijk vluchten. Standish besluit zijn vlucht uit te stellen omdat hij een plan heeft waarmee hij zijn beste vriend misschien kan redden en wraak kan nemen op het regime.

Sally Gardner ontving voor dit boek diverse prestigieuze prijzen waaronder de Carnegie Medal 2013. En terecht! Een planeet in je hoofd, een wat ongelukkige vertaling van de oorspronkelijke titel Maggot Moon, is een origineel en prachtig geschreven boek.

Een planeet in je hoofd
Sally Gardner (vertaald door Roos van de Wardt)


Moon, 2014     € 17,50

Andere boeken van Sally Gardner op kinderboekenpraatjes:
De rode halsketting