Lijst Home‎ > ‎

Een sprookje - Blexbolex

Geplaatst 14 jan. 2014 02:34 door susan *   [ 14 jan. 2014 02:34 bijgewerkt ]

Opnieuw verrast de Franse kunstenaar Bernard Granger, beter bekend als Blexbolex, met zijn boek Een sprookje. In zeven hoofdstukken wordt materiaal aangeboden om een doe-het-zelf-verhaal samen te stellen. Het is een sprookje, een sprookje waarin de liefde een rol speelt want de Franse titel van het boek is Romance.
Het eerste hoofdstuk telt drie illustraties met onderschrift: de school, de weg en het huis. De poëtische korte tekst aan het begin van het hoofdstuk geeft aan dat´het schoolwerk is stilgevallen´, dat de bloemen en insecten langs de weg nauwelijks aandacht trekken en thuis een´verrukkelijk vieruurtje´ wacht. In het volgende hoofdstuk worden elementen aan het verhaal toegevoegd, zowel in de tekst als in de illustraties. Er is nu ook een straat en een bos:´Het bos nodigt ons uit in de schaduw van zijn grote bomen te wandelen´. In het derde hoofdstuk duikt een vreemdeling op, twee schurken en een heks. Zo wordt het verhaal stap voor stap groter, vreemder en grimmiger. De heks gaat toveren, de schurken ontvoeren de koningin, er komen politieagenten en militairen, er is een opgesloten kabouter en een spelonk waar een schat en een draak liggen. Het mondt uit in een queeste voor de vreemdeling die na een lange reis en vele ontberingen de koningin redt. En zoals het hoort in een sprookje zien we op de laatste bladzijden dat ze nog lang en gelukkig leefden (en ook dat de schurken hun verdiende loon krijgen).

Het is geen makkelijk te construeren verhaal dat Blexbolex aanbiedt. Zoals we van hem gewend zijn draait het vaak om associaties die je naar eigen inzicht kunt invullen. De illustraties van Blexbolex in zijn kenmerkende grafische stijl zijn sterk en veelomvattend. Er zijn direct herkenbare personages zoals de heks met de grote kromme neus en de koningin in haar mooie jurk en met een kroontje op. Andere personages roepen wellicht niet voor iedereen herkenning op zoals de schurken: een vos en een kat die in het verhaal van Pinokkio ook al een bedenkelijke rol speelden en de vreemdeling die vast niet toevallig doet denken aan de violisten uit het werk van de Franse schilder Marc Chagall. Chagalls violisten zouden verwijzen naar de Russisch Joodse traditie dat een violist altijd opduikt bij belangrijke gebeurtenissen. In het verhaal zijn er verwijzingen naar klassieke sprookjesthema´s, zoals het verlies van een schoentje en een draak als schatbewaarder. Ze staan naast de realistische beelden van politieagenten, tanks en soldaten.

Een sprookje is een boek dat zich met niets laat vergelijken. Het boek reikt met zijn prachtige grafische illustraties de lezer een sprookjeswereld aan die wel bekend voorkomt, maar ook verontrust en dieper gaat dan we van een sprookje gewend zijn. Zoals vaak wordt een boek dat zich niet laat vangen in een bestaande categorie bij de kinderboeken ingedeeld. Op dit boek is echter geen leeftijd te plakken. Het is zeker mogelijk, en leuk, om met kinderen het verhaal te beleven en met elkaar te bedenken wat er gebeurd. Maar ook menig volwassene zal zich graag verliezen in dit magische boek, waar de illustraties en de tekst de lezer alle ruimte geven steeds nieuwe verhalen te ontdekken. 

Een sprookje
Blexbolex 

Clavis, 2013     € 18,95

Andere boeken van Blexbolex op kinderboekenpraatjes: