Lijst Home‎ > ‎

Een vriendin om in te bijten

Geplaatst 18 apr. 2011 02:46 door susan *
Aan het einde van de zomer komt er een nieuw gezin in het Duitse plaatje Bindburg wonen, de familie Tepes. Ze komen uit Transsylvanië en brengen een bijzondere inboedel mee: een bloedrode sofa, zwarte gordijnen, een gigantische kroonluchter, een ouderwets houten orgel, een zwartglanzende doodskist en vijftig witte wc-brillen. Het is dan ook geen gewone familie, er stroomt vampierbloed door de aderen. Vader is een volbloed vampier en ooit hopeloos verliefd geworden op de Duitse Elvira. Ze hebben een tweeling, meisjes, halfvampiers en twaalf jaar oud. Na een periode in Transsylvanië gewoond te hebben nemen ze nu hun intrek in de geboortestad van hun moeder.
Voor de vampiers betekent dit een nieuwe levensstijl: de zusjes Daka en Silvania gaan voortaan overdag naar school in plaats van´s nachts en vlieglessen staan niet langer op het programma, ze moeten hun vliegvermogen zelfs geheim houden. Even een vliegje of kevertje tussendoor snacken is er niet meer bij en ook van andere bovennatuurlijke krachten mag geen gebruik gemaakt worden.
De meisjes hebben het zwaar, ze moeten erg wennen aan hun nieuwe omgeving en er gaat wel het een en ander fout. Er ontstaat een echt probleem als Silvania haar ketting kwijt raakt, zonder dit sieraad kan ze in een diepe coma raken.

De serie De Vampierzusjes is in Duitsland populair. Er zijn daar al zeven delen verschenen en de voorbereidingen om de boeken te verfilmen zijn in volle gang.
Het uitgangspunt van het verhaal is beproefd, maar leuk. De vampierclichés komen allemaal langs en botsen met het dagelijks leven in een Duits stadje.
Naast de verhaallijn hoe de vampiers zich gedragen in hun nieuwe omgeving volgt de lezer ook de reacties van de buren. Zo is er een buurman die denkt dat zijn koortsdromen nooit over gaan als hij de zusjes ziet vliegen en een andere buurman vertrouwd de zaak niet en gaat op onderzoek uit.
Franziska Gehm zet de karakters goed neer, hoewel ze wel wat clichématig zijn. Het stoere versus het romantische zusjes, de woeste vampiervader met het kleine hartje en de verstandige maar wat naïeve moeder.
Gehm schrijft in een losse stijl en weeft de vampiereigenaardigheden op een natuurlijke manier in de tekst. Het vertelperspectief wisselt en zo komt de lezer veel te weten over de verschillende personages.
Het verhaal komt lekker op gang, maar heeft een onbevredigend einde, er zijn nog allerlei losse eindjes en het verhaal is duidelijk niet af. Het tweede deel, inmiddels ook vertaald, geeft wellicht meer duidelijkheid over de vriendschappen van de zusjes, het wantrouwen van de buurman en de jaloezie van vader Tepes op de verhuurder van de winkel waar Elvira haar wc-brillen gaat verkopen.
Schrijfster Leny van Grootel tekent voor de prima vertaling.

Een vriendin om in te bijten
Deel 1 van de serie De Vampierzusjes
Franziska Gehm
 
Holland, 2010     € 13,90