Lijst Home‎ > ‎

Een vriendje voor altijd - Eoin Colfer

Geplaatst 26 sep. 2016 03:02 door susan *   [ 23 jun. 2017 03:00 bijgewerkt ]

Als twee Ierse kinderboekenmakers, Eoin Colfer en Oliver Jeffers elkaar in New Zeeland ontmoeten op een boekenfestival klikt het. Ze besluiten samen een boek te maken. Praktisch is dat niet, want Colfer woont in Dublin en Jeffers in New York. Maar het lukt met behulp van Skype en honderden e-mails. Colfer is vooral bekend van zijn Artemis Fowl-boeken en de W.A.R.P–serie. Oliver Jeffers was hier succesvol met zijn prentenboeken Vast en De krijtjes staken.
Een vriendje voor altijd gaat over Mattie. Hij is een verzonnen vriendje die door de lucht zweeft tot een eenzaam kind hem roept. Mattie vindt het leuk als hij wordt opgeroepen en elke keer doet hij hard zijn best het allerleukste verzonnen vriendje te zijn. Maar toch komt altijd het moment dat zijn vriendje een echt vriendje, in de echte wereld vindt. Dan vervaagt Mattie en ten slotte blaast de wind hem weg.
Op een dag roept Sam hem tevoorschijn en Mattie vindt hem het leukste vriendje dat hij ooit had. Als Sam op een dag thuis komt en vertelt dat hij een fantastisch meisje heeft ontmoet weet Mattie waar het op uit zal draaien, hij begint zelfs al te vervagen. Maar Sam wil daar niets van weten en staat erop dat Mattie zijn nieuwe vriend ontmoet. En dan gebeurt er iets heel bijzonders.

Voor een prentenboek is er veel tekst, maar ook de tekeningen dragen het verhaal. Zo beschrijft de tekst niet wat Mattie allemaal doet voor zijn vrienden, dat zien we alleen. Bijvoorbeeld hoe hij een loodzware schatkist draagt voor een piratenvriendje of stofzuigt terwijl zijn vriendinnetje opgaat in een telefoongesprek. Jeffers heeft voor dit boek een ogenschijnlijke eenvoudige stijl gekozen waarin pentekeningen de hoofdrol spelen en hij slecht twee kleuren gebruikt: mintgroen en geel. Mattie bestaat uit gekleurde puntjes, die minder worden en zelfs verdwijnen als hij vervaagt. De losse tekenstijl en de grappige toevoegingen aan de tekst maken het geheel tot een levendig prentenboek, waar tal van emoties de revue passeren. Het verhaal gaat niet alleen over de onuitputtelijke mogelijkheden van de fantasie, het is ook een boek over vriendschap. Over hoe je vrienden wordt, hoe je vrienden blijft en hoe vriendschappen na verloop van tijd veranderen.

Een vriendje voor altijd
Eoin Colfer (vertaald door Koos Meinderts) en Oliver Jeffers (illustraties)


Een vriendje voor altijd kreeg op 21 juni een Vlag en Wimpel van de griffeljury.
Uit het juryrapport: ' Colfers typering van het zielenleven van de ijle wezentjes is prachtig (...) Een vriendje voor altijd is naast een sprankelend en lichtvoetig verhaal over de belevenissen van vier verschillende vrienden een verrassend verhaal over wat vriendschap is.'


De Fontein, 2016     € 13,99

Andere boeken van Eoin Colfer op kinderboekenpraatjes:
W.A.R.P. De onwillige moordenaar
Andere boeken van Oliver Jeffers op kinderboekenpraatjes:
Vast