Lijst Home‎ > ‎

Een weeffout in onze sterren - John Green

Geplaatst 27 apr. 2012 02:52 door susan *
De zestienjarige Hazel heeft kanker en raakt steeds meer geïsoleerd. Haar moeder stuurt haar daarom naar een praatgroep voor kankerpatiënten. Daar ontmoet ze de zeventien jarige Augustus Waters en ze vallen als een blok voor elkaar. Augustus´ been is geamputeerd om botkanker te bestrijden en hij is al geruime tijd kankervrij.
Hazel vertelt Augustus over haar favoriete boek, Een vorstelijke beproeving, geschreven door Peter van Houten. De hoofdpersoon in dit boek overlijdt aan kanker en daar kan Hazel wel mee leven, maar wat gebeurt er met de andere personen uit het boek? Augustus neemt Hazel mee naar Peter van Houten, die in Amsterdam woont, om deze prangende vragen te kunnen stellen. 

Twee jonge mensen die weten wat het is om op het randje van de dood te leven en ondanks alles verliefd worden zou kunnen leiden tot een draak van een verhaal. John Green echter weet er een grappig, hoopvol en ook verdrietig verhaal van te maken dat gekenmerkt wordt door invoelbare emoties en mooie observaties. Soms is de toon cynisch: ´In de praatgroep werden de rollen vertolkt door wisselende personages in diverse stadia van door tumoren aangestuurde ellendigheid. Waarom wisselend? Een bijwerking van doodgaan´. Cynisme is niet de overheersende toon in het verhaal, het draait vooral om liefde. Hazel heeft een goede band met haar ouders en vindt het verschrikkelijk dat zij verdriet hebben:´ er is maar één ding erger dan doodgaan aan kanker als je zestien bent, dat is een kind hebben dat doodgaat aan kanker´.
Het is moeilijk lief te hebben als je terminaal ziek bent, Hazel voelt zich als een granaat die onherroepelijk slachtoffers zal maken als de kanker haar laat ontploffen. Toch nemen Augustus en Hazel de stap hun liefde naar buiten te brengen, ook fysiek. De eerste kus wisselen ze in het Anne Frank huis, de seks is omslachtig met een zuurstofapparaat en een kunstbeen. Ze hebben in hun relatie geen tijd voor franje, er wordt intensief en eerlijk geleefd. Vooral de gesprekken tussen de beide geliefden spetteren, ze zijn scherp, humorvol en soms schrijnend: ´Wat is dat?/ Die wasmand?/ Nee, ernaast./Ik zie niks ernaast./Het is mijn laatste greintje waardigheid. Het is heel klein./´
Voor het verhaal uit is zal menig lezer tranen in de ogen krijgen maar toch is het boek geen zware kost. Deze ode aan het leven en de liefde gonst nog lang op een aangename toon na. 

Een weeffout in onze sterren
John Green
 
Lemniscaat, 2012     € 16,50
 
Klik HIER om het intevieuw te bekijken dat Edward van de Vendel met John Green had over dit boek.