Lijst Home‎ > ‎

Een wereld van verhalen - Oliver Jeffers & Sam Winston

Geplaatst 4 nov. 2016 05:28 door susan *   [ 4 nov. 2016 05:29 bijgewerkt ]

´Ik ben een Boekenkind. Ik kom uit een wereld van verhalen en ik reis rond op de golven van mijn fantasie. Ik zeilde door een zee van woorden om te vragen of jij met me meegaat.´
We zien een meisje dat op een vlot over een zee van woorden naar een jongen zeilt en hem uitnodigt met haar mee te gaan.´Langs deze woorden zal ik je de weg wijzen`. De jongen kijkt wat bedenkelijk hoe het meisje langs de letters naar beneden klimt, maar hij volgt haar wel. Samen beklimmen ze bergen van verbeelding, ontdekken ze schatten in de duisternis, verliezen ze zichzelf in bossen met sprookjes en ontsnappen ze aan monsters in behekste kastelen.

Een wereld van verhalen is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen illustrator Oliver Jeffers en Sam Winston. Winston is een kunstenaar die op vele manieren met taal en woorden speelt: hij schrijft, hij tekent en maakt sculpturen. Zijn werk is onder andere te zien in MoMA NewYork en Tate Galleries in Londen.
Jeffers en Winston begonnen dit project door een week met elkaar door te brengen om het basisidee uit te werken. Daarna kwamen ze regelmatig bij elkaar en kozen er bewust voor niet via de computer te overleggen, maar elkaar in levende lijve te inspireren. Geen makkelijke opgave, want Jeffers woont in New York en Winston in Londen. Het project heeft dan ook vijf jaar geduurd. Zelf omschrijven ze het als ´a kind of slow baking over years that saw us refine many things and define what we really wanted to say´.

                               
Het Boekenkind kent de geheimen van de (kinder)literatuur en ze wijst niet alleen de jongen, maar ook de lezer de weg naar de fantastische werelden die verborgen liggen in de letters. In dit geval zelfs letterlijk. Zo bestaat de zee uit stukken tekst afkomstig uit beroemde kinderboeken waarin de zee een rol speelt, de weg naar het avontuur wordt geplaveid door een citaat uit Alice in Wonderland, de bergen van verbeelding zijn spitse zinnen afkomstig uit Peter Pan en Wendy en in het sprookjesbos zijn de bomen rechtopstaande boeken met takken die gevormd worden door sprookjeszinnen.
De teksten zijn vertaald en verwijzen niet alleen naar Engelse kinderboeken, maar ook naar enkele Nederlandstalige klassiekers, bijvoorbeeld De scheepsjongens van Bontekoe.
De auteurs verzetten zich tegen een wereld waarin letters ondergeschikt worden gemaakt aan cijfers. Dat is onder andere te zien in de tekening waar een volwassen man de krant leest en zijn bril geen letters maar cijfers reflecteert.
Na alle avonturen weet ook de jongen de weg. Hij loopt tevreden met een boek onder zijn arm weg. Dat boek lijkt erg op het boek dat voor ons ligt, een boek met een slot erop. De sleutel vinden we op de laatste pagina. Er hangt een label aan met de boodschap dat fantasie gratis is.

Een wereld van verhalen is een prachtig vormgegeven boek. Het creatieve gebruik van teksten uit kinderboeken is krachtig en bijzonder origineel. Boekenliefhebbers zullen ervan smullen.
Maar is het ook een kinderboek? Bij een prentenboek denken we al snel aan jonge kinderen, maar zij zijn niet de doelgroep. Kleuters leven per definitie in een fantasiewereld, zij hoeven de sleutel naar de verbeelding niet te zoeken. Bovendien zijn de meeste teksten afkomstig uit boeken voor negen jaar en ouder. 
Een wereld van verhalen is een boek dat zich niet in een hokje laat plaatsen. Laten we het er maar op houden dat iedereen met het Boekenkind mee mag.

Een wereld vol verhalen
Oliver Jeffers & Sam Winston (vertaald door Berd Ruttenberg) 

Hoogland & Van Klaveren, 2016     € 14,50