Lijst Home‎ > ‎

Een wereld vol liedjes

Geplaatst 15 jul. 2011 02:18 door susan *   [ 20 jul. 2011 04:15 bijgewerkt ]
Leitroen, Leitroen, Leitroen la la la
gonst al dagen door mijn hoofd na het beluisteren van de cd van Nurlaila Karim. Twaalf kinderliedjes van over de hele wereld vertaalde zij en deze zomer bracht ze hiervan een cd uit in combinatie met een prentenboek.

Nurlaila Karim zingt op de cd met haar warme prettige stem de liedjes in een rustig tempo.
De keuze van de liedjes is divers: de reis over de wereld begint in Frankrijk met een vertaling van Sur le pont d´Avignon, dan gaat de reis door naar Marokko voor een liedje over een jongen die zo graag lekker wil slapen onder een boom maar elke keer last heeft van een insect, Griekenland is de volgende stop voor een prachtig slaapliedje waarin de Griekse oorsprong in de muziek nog te horen is. Uit Trinidad komt het houthakkersliedje Zinglito, uit Spanje is een stapelliedje rond een molen en zijn bewoners bewerkt, uit Suriname een verjaardagslied en uit Engeland een van de bekende nursery rhymes Three blind mice.
De Turkse versie van Old MacDonald ontbreekt niet, Ali Baba laat zijn boerderijdieren in de wei en zij laten daarbij ieder hun eigen geluid horen. Rechtervoet, linkervoet is een aanstekelijk dansliedje uit Bosnië en dan reizen we door naar Curaçao voor een grappig liedje over de knecht van Alberto Tutuchi die maar één oog heeft, we doen Indonesië aan om over de oude kaketoe te zingen en keren dan terug naar Nederland met het liedje Onder moeders paraplu.

De illustraties van Loretta de Groot zijn paginagroot, kleurig en geven de stemming van de liedjes goed weer. Bij het Griekse slaapliedje zien we een meisje in een Magnolia slapen, ze lijkt te zweven in een sterrenhemel gevuld met Magnolia´s. Bij het Indonesische liedje zien we een Indisch omaatje voor een duidelijk niet westers raam zitten, met de kaketoe natuurlijk, en of het helemaal goed gaat komen met de knecht van Alberto Tutuchi moeten we maar afwachten, hij gooit wel heel wonderlijke dingen in het stoofpotje van zijn baas.

Boek en cd zijn een goudmijntje voor iedereen die met kleuters werkt. Het is een originele en leuke verzameling liedjes die makkelijk in het gehoor liggen.
Maar ook thuis is dit een fijn boek, de cd verveelt niet snel en het is leuk de illustraties te bekijken die bij de liedjes horen.

Op de cd is nog een bonus toegevoegd, Karim zingt het liedje Nina Bobo. Erg jammer dat hier verder geen enkele uitleg over gegeven wordt, waar komt het liedje vandaan en waar gaat het over? Ik had liever als bonus de oorspronkelijke versie van een van de liedjes gehoord, want Karims bewerkingen hebben mij nieuwsgierig gemaakt naar de originele liedjes.

Een wereld vol liedjes is een erg leuke muzikale reis.


Een wereld vol liedjes
Nurlaila Karim (tekst) en Loretta de Groot (ill)
 
De Vier Windstreken, 2011     € 16,95