Lijst Home‎ > ‎

Eilanddagen - Gideon Samson

Geplaatst 29 jun. 2016 03:52 door susan *   [ 23 jun. 2017 03:13 bijgewerkt ]

In handen van een middelmatig schrijver zou Eilanddagen een doorsnee boek zijn. Een verhaal over een jongen die gedropt wordt bij zijn stugge Griekse vader en zich daar stierlijk verveelt tot hij bevriend raakt met een leeftijdsgenoot. Samen met hem beleeft hij jongensavonturen tot de komst van een meisje de pret lijkt te bederven. Maar Gideon Samson is geen middelmatig schrijver. Met zijn zinderende taal en zijn doorwrochte constructie maakt hij van Eilanddagen een emotionele belevenis die de lezer betoverd en in de ban houdt.
Twaalfjarige Jacob is de jongen die naar een Grieks eiland afreist om tijd door te brengen bij zijn vader die hij al vier jaar niet gezien heeft. Prachtig wordt beschreven hoe vader en zoon van de zwijgende jeukende hernieuwde kennismaking toegroeien naar het moment dat Jacob het woord papa gebruikt: ´Het woord valt als een schoongewassen bord dat tijdens het afdrogen uit je handen glipt: plotseling, per ongeluk en met een keiharde klap. (...) Papa? Een tweede bord valt kapot, maar het is geen afwas meer. De onzichtbare scherven knallen vrolijk door de kamer als op een Grieks feest waar de gasten uit enthousiasme met het servies beginnen te smijten´.
De beschrijving van de relatie tussen vader en zoon is echter niet het belangrijkste thema in het boek, dat is de bijzondere vriendschap tussen Jacob, Michális en Puck. Michális, net als Jacob half Nederlands, spreekt Jacob op een dag aan en het klikt. Michális wordt Miech en Jacob wordt Jaak en de dagen vullen zich met boomklimmen, zwemmen of zomaar wat rondlummelen. In een van hun gesprekken begint Miech over meisjes, en vooral over dat ene speciale meisje Puck, zijn vriendin die over een paar dagen vanuit Nederland naar het eiland zal komen. Als Puck arriveert vindt Jacob haar leuk, ze heeft dezelfde aanstekelijke vrolijkheid als zijn vriend. Jacob trekt zich terug, maar daar willen Puck en Miech niets van weten en zo gaan de dagen met Miech vanzelfsprekend over in de dagen met Miech en Puck.
Binnen de vriendschap wordt alles gedeeld, grenzen vervagen en alles lijkt mogelijk. Dit gevoel wordt door Samson prachtig beschreven: het gevoel onoverwinnelijk te zijn, een eilandje op een eiland, zien dat de ander grappig, stoer en mooi is en voelen dat jij dat ook allemaal bent.
Helaas kunnen deze heerlijke eilanddagen niet eeuwig duren. De vriendschap blijkt toch grenzen te kennen en wordt abrupt verstoord. 

De schitterende taal waarin Samson het verhaal vertelt krijgt extra zeggingskracht omdat hij de ongebruikelijk tweede persoon gebruikt:´Je probeert zijn woorden van je af te schudden, maar op de een of andere manier gaat dat niet en klinkt je vaders stem alleen maar helderder in je hoofd. (...) Je hebt er nooit eerder zo over nagedacht, maar verliefd en houden van zijn dus twee duidelijk verschillende zaken. Jij houdt van je moeder, bijvoorbeeld, maar je bent natuurlijk niet verliefd op haar.´ 

Samsons woorden nemen de lezer mee in het heerlijke gevoel dat alles mogelijk is. En dat is een cadeau. Eilanddagen is een van Samsons mooiste boeken. 

Op 21 juni kreeg Eilanddagen een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.
Uit het juryrapport: ' Het perspectief zorgt voor een interessante innerlijke stem, die een scala aan gevoelens registreert en die 'heel goed laat horen hoe gesloten Jakob, die het liefst onzichtbaar is, openbloeit. (...) Samsons zinnen bewegen knap mee, worden sensitiever naarmate Jakob zijn zintuigen scherpt en bijna lyrisch om de intensiteit van het vervoerde moment te vangen. (...) Eilanddagen is een ontwikkelingsroman pur sang.'

Eilanddagen
Gideon Samson


Leopold, 2016     € 14,99

Andere boeken van Gideon Samson op kinderboekenpraatjes:
Overspoeld
Zwarte Zwaan
Met je hoofd boven water
Ziek