Lijst Home‎ > ‎

Eleanor & Park - Rainbow Rowell

Geplaatst 13 feb. 2015 03:07 door susan *   [ 13 feb. 2015 03:07 bijgewerkt ]

Eleanor en Park. Achter deze twee namen gaat een hartverscheurende mooie liefde schuil. Park ziet Eleanor voor het eerst in de schoolbus. Ze is dik, lomp en heeft knettergek rood krullend haar.´En haar kleren...alsof ze aangegaapt wilde worden.´ Toch schuift hij een plaatsje op en zwijgend zitten ze naast elkaar. Park vindt het vervelend elke dag naast iemand te zitten zonder met haar te praten.´Ook al was ze raar. Jezus, hoe raar kon je zijn? Vandaag leek ze wel een kerstboom´. Op een dag laat hij haar meelezen in zijn stripboek en dan ziet hij dat ze mooie ogen heeft. Langzaam maar zeker raken ze aan de praat. Eerst over stripverhalen en later over muziek. Dat leidt naar het moment dat Park Eleanors hand vastpakt ´alsof hij een vlinder vasthield. Of een hartslag. Alsof hij iets vasthield wat volmaakt was en volmaakt leefde´. En Eleanor? Zij gaat ´aan gruzelementen´.
Helaas kan de liefde niet bloeien in het luchtledige. De medeleerlingen hebben er een mening over evenals de ouders. Eleanor komt uit een gebroken gezin waar haar stiefvader als een dictator heerst in zijn koninkrijk van armoede en angst. Park, zoon van een veteraan en zijn Koreaanse grote liefde, komt uit een warm nest. Maar ook hij heeft problemen, met name met zijn vader.

Rainbow Rowell beschrijft de liefdesgeschiedenis van Eleanor en Park wonderschoon. De twee zestienjarigen wonen in een armoedige buurt in een tijd zonder mobiele telefoon en internet (het verhaal speelt in 1986). Zij moeten iedere minuut dat ze bij elkaar kunnen zijn bevechten. De lezer kan met beide hoofdpersonen meeleven omdat Rowell ze om en om aan het woord laat en zo zit de lezer ze dicht op de huid. Rowell beschrijft met weinig goed gekozen woorden zowel de warme gevoelens als de angst van Eleanor. Zij praat weinig over haar leven thuis, ook niet met Park.(´Dat vraag je altijd. Waaróm. Alsof er overal een antwoord op is. Niet iedereen heeft namelijk jouw soort leven, of jouw soort familie. In jouw leven gebeuren dingen met een reden. Mensen zijn oké. Maar niet in míjn leven. In mijn leven is niemand oké...´ )
Aandoenlijk is de onzekerheid van beiden. Eleanor die door de grond wil zakken als Park haar in de te strakke gymkleding heeft gezien, terwijl Park ondersteboven is van haar prachtige rondingen. Maar ook Park denkt dat hij niet mooi genoeg is voor haar (´niemand vindt Aziatische jongens het einde´).
Eleanor en Park hebben elkaar innig lief in een vijandige omgeving. Op school wordt Eleanor gepest en buiten schooltijd mag Eleanor niet met Park omgaan. Dat Park zijn grote liefde zal verliezen weet de lezer vanaf het begin; de tragiek daarvan is altijd op de achtergrond aanwezig. Gelukkig geeft Rowell haar lezers wel hoop op een goede afloop. 
Het boek is een grote hit in Amerika en zal dit jaar door Dreamworks worden verfilmd. Ook in Nederland is het stel bezig aan een opmars met dank aan de vertalers Ineke Lenting en Annelies Jorna. Zij weten de subtiele en vaak grappige woordkeuze van de schrijfster ook in het Nederlands vast te houden. 

Eleanor & Park
Rainbow Rowell (vertaald door Annelies Jorna en Ineke Lenting) 

Van Goor, 2014     € 17,99