Lijst Home‎ > ‎

Elmo en het geheim van Sinterklaas - Rick de Haas

Geplaatst 12 nov. 2011 02:26 door susan *   [ 12 nov. 2011 02:27 bijgewerkt ]
Elmo, een jongen die met zijn oma in een vuurtoren woont, is een schepping van schrijver en illustrator Rick de Haas.
Elke morgen gaat Elmo een stukje varen in zijn rode onderzeeërtje en twee dagen voor de aankomst van Sinterklaas ligt er zomaar een grote rode stoomboot in de zee. Wat is dit voor een boot en waarom wil de bemanning dat de boot verstopt wordt voor de duur van twee dagen?
Al snel krijgt de lezer aanwijzingen dat het hier om de boot van Sinterklaas gaat. Wie goed kijkt ziet twee zwarte pieten aan boord. Elmo wordt uitgenodigd aan boord te komen. Hij twijfelt of hij nu echt met Sinterklaas te maken heeft, maar de lezer heeft dat al snel door als hij naar de tekeningen kijkt. De theemuts op tafel lijkt wel erg veel op een mijter, bijna iedereen rond de tafel heeft een zwart gezicht en waarom houdt de man aan het hoofd van de tafel een schemerlamp vast?
Rick de Haas speelt in dit prentenboek met tekst en beeld; als de zwarte pieten bijna ontdekt worden in de vuurtoren bedenkt Elmo een list, hoe die precies werkt is op de tekening te zien.
De tekeningen zijn sfeervol, mede door het prettige kleurgebruik, warm geel in de vuurtoren, groen en blauw in het landschap.
De tekst leest prettig voor en er kan veel plezier beleefd worden aan de doorzichtige pogingen van Sinterklaas en zijn pieten om niet op te vallen.

Elmo en het geheim van Sinterklaas
Rick de Haas ( tekst en illustraties)
 
Leopold, 2007    €13,95