Lijst Home‎ > ‎

Elvis Watt miljonair - Manon Sikkel

Geplaatst 29 jan. 2014 02:17 door susan *   [ 1 feb. 2014 14:50 bijgewerkt ]

Het is een fantasie waar iedereen zich weleens aan overgeeft: wat als ik ineens miljonair zou zijn. Manon Sikkel schreef er een kinderboek over: Elvis Watt miljonair.
De negenjarige Elvis woont in het mooie dorp Sonsbeek samen met zijn moeder in een huis met een grote moestuin. Op een dag krijgt hij van multimiljonair Benjamin Spoek zomaar een enveloppe met 10.000 euro. Elvis mag ermee doen wat hij wil. Elvis´ moeder is woedend als ze erachter komt wie het geld heeft gegeven en ze doneert het hele bedrag zonder pardon aan een olifantenweeshuis in Sri Lanka.
Elvis wil graag weten waarom hij het geld kreeg en hij zoekt Benjamin Spoek op. Hij wordt hartelijk ontvangen en Elvis krijgt opnieuw geld. Deze keer met de opdracht hun huis en tuin op te knappen zodat Sonsbeek uitgeroepen zal worden tot het mooiste stadje van het land. Maar er klopt iets niet. Waarom laat Benjamin Spoek het mooie kersenbomenbos kappen als hij die verkiezing wil winnen?

Manon Sikkel schreef tot nu toe leuke meidenboeken die meermaals door de Kinderjury werden bekroond. Sikkel heeft een vlotte heerlijke stijl die makkelijk wegleest. Haar personages zijn goed gekozen. Ze weet cliché´s en grappige details in balans te houden en houdt het verhaal geloofwaardig. Het getob van Elvis met het geld en met de opdracht de geliefde moestuin van zijn moeder in een keurige siertuin te veranderen wordt prachtig beschreven. Ook Elvis´ prille liefde voor Zoef is een mooie aanvullende verhaallijn.
Sikkel beschrijft de hedendaagse maatschappij waar rijke mensen voor zichzelf kiezen, waar met oneigenlijke argumenten een bos wordt gekapt en waarin mannen graag naar een mooie vrouw kijken. Elvis, zijn vrienden en zijn moeder moeten hierin hun weg vinden. Gelukkig wordt het verhaal nergens moralistisch, de lichte humorvolle stijl van Sikkel leent zich daar niet voor.
Annet Schaap heeft het verhaal geïllustreerd en dat is een goede keuze. Haar losse tekenstijl en haar vermogen emoties goed uit te drukken passen uitstekend bij het verhaal.
Het is jammer dat het boek maar een half verhaal vertelt. Dit eerste deel in een serie kent een plotseling en daardoor onbevredigend einde. Weliswaar weet Elvis nu waarom hij het geld heeft gekregen, maar het antwoord op die vraag komt voor de lezer niet echt als een verrassing. 
De tekst op de achterkant van het boek schept enige verwarring omdat de beschreven scene pas aan het einde van het verhaal plaats vindt.

Elvis Watt miljonair
Manon Sikkel (tekst) en Annet Schaap (ill)


Moon, 2013     € 13,95Andere boeken van Manon Sikkel op kinderboekenpraatjes: