Lijst Home‎ > ‎

en ?

Geplaatst 4 jun. 2011 04:38 door susan *
Het boekje dat De Leespluim van juni 2011 krijgt oogt klein. Dit doet echter niets af aan de bijzondere inhoud. En? werd gemaakt door Kitty Crowther (1970), dochter van een Zweedse moeder en Engelse vader en woonachtig in het Waalse deel van België. In 2010 won ze de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award. De jury roemt haar tekenstijl, ´meester op het vlak van lijntekeningen, maar ook op dat van sfeer´ en waardeert dat Crowther het prentenboekgenre weet te vernieuwen zonder daarbij tradities uit het oog te verliezen.

Bij het openslaan van het boekje zien we een wonderlijk figuurtje in een ruimte die duidelijk is ingericht voor kinderen. Er slingert wat speelgoed rond, er staan stoeltjes en een tafeltje met een theeserviesje en er staat een losse stoel met een boek ernaast. Het figuurtje gaat op de stoel zitten lezen en dan er stapt een beer binnen´en? Is hij er?´ vraagt het. Het figuurtje op de stoel antwoordt ´nee´ en de beer gaat met de blokken spelen.
Steeds weer komt er iemand de ruimte in die vraagt of ´hij´ er al is: een konijnachtig figuur, een pinguïnachtige figuur, een hondje, een poesje, een uil en allemaal vragen ze ´En?´ Maar iedere keer antwoordt het eerste figuurtje ´nee, nog altijd niet´.
Zolang ´hij´ er nog niet is vermaken de binnen gekomen figuren zich met het speelgoed: er wordt een blokkentoren gebouwd, met de bal gespeeld of thee gedronken.
En dan eindelijk, als het donker geworden is, is hij er. Een kind stapt binnen, duidelijk wat groter dan de aanwezigen, en blij lopen alle wachtenden naar hem toe.
Op de volgende bladzijden liggen ze allemaal in een groot bed ´en nu slapen allemaal´. Dat lukt nog niet in één keer en nogmaals klinkt er ´slapen, heb ik gezegd!´ Op de laatste bladzijden zien we iedereen in diepe slaap, nou ja bíjna iedereen.

De illustraties zijn gemaakt met kleurpotlood. Crowther laat veel ruimte tussen de elementen die ze tekent en speelt met perspectief. Het geeft de illustraties de sfeer van een kindertekening, maar de getekende personen en voorwerpen ogen niet kinderlijk. Door de gecreëerde ruimte is het algehele beeld rustig, maar toch valt er van alles te ontdekken op de illustraties.
Er zijn veel mogelijkheden om bij het bekijken van dit boekje het kind te betrekken. Zo speelt natuurlijk de vraag op wie iedereen nu wacht en wanneer ´hij´ zal komen. Ook is het spannend te zien wie er nu weer binnen stapt en wat de nieuw binnengekomen figuur zal gaan doen. Terwijl er gewacht wordt kan de oplettende lezer zien dat achter het raam het steeds iets donkerder wordt. Als de maan verschijnt komt dan eindelijk de langverwachte binnen stappen. Heerlijk dat het verhaal dan nog niet afgerond is, want wat gaan ze doen? Slapen natuurlijk, want het is immers nacht geworden. En zegt nu het kind tegen zijn knuffels dat ze moeten gaan slapen, of blijft iedereen nog even wakker ondanks de vermanende stem van een volwassene?

In al zijn ogenschijnlijke eenvoud is dit een prentenboek waar veel aan te beleven valt en heel geschikt om met jonge kinderen van te genieten.

en ?
Kitty Crowther
 
De Eenhoorn, 2010     € 10,95