Lijst Home‎ > ‎

Engel van hier en daar - Adrienne de Jonghe-Rouleau

Geplaatst 19 jun. 2015 05:23 door susan *   [ 19 jun. 2015 05:24 bijgewerkt ]

Adrienne de Jonghe-Rouleau verloor haar zevenjarige dochter Christine aan een zeldzame vorm van kinderkanker. Twee maanden later overleed haar oudtante Stien, de tante waar Christine naar was vernoemd. Zij werd negenennegentig. Beide vinden we terug in het boek Engel van hier en daar.
Het verhaal begint niet bij Christines ziekte en ook niet bij haar geboorte, maar in de periode daarvoor. We zien Chrisje, een engeltje met vleugels, op een wolk met een verrekijker naar beneden turen. Ze ontdekt ´iets ronds met lichtjes´, Chrisje heeft nog nooit zoiets moois gezien. Haar beste vriendin Stien, ´een oude ziel´, legt haar uit dat ze naar de aarde kijkt. Hoe langer Chrisje kijkt des te meer mooie dingen ziet ze: het blauw van het water, het groen van de bossen, het geel van het zand, huizen en piepkleine mensen. Ze wil ernaartoe, maar Stien zegt dat haar tijd nog niet is gekomen. Dan ontdekt Chrisje een lieve papa en mama ´en wel drie zusjes´. Dit is het gezin waar ze bij hoort. Voor vertrek levert Chrisje haar vleugeltjes in en krijgt ze van Stien een rugzakje met alles erin wat ze nodig heeft op aarde: een schrift vol uitdagingen en een flink pakket talenten om alle problemen aan te kunnen.
Chrisje is gelukkig op aarde en in het gezin. Maar na zes fijne jaren wordt ze ziek. Ze vecht tegen ´die stomme ziekte´ maar hoe goed Chrisje en de dokters ook hun best doen, de ziekte gaat niet over. Op een nacht droomt Chrisje van Stien, mama en papa. Alle drie zeggen ze dat de tijd is gekomen om te gaan.
Chrisje wordt door twee engeltje meegenomen en met gejuich begroet door Stien en de andere engeltjes:`Daar is ze weer´. Ze krijgt haar vleugeltjes terug. Chrisje heeft haar rugzak van de aarde meegenomen. Als de mensen haar missen laat ze iets van de liefde, warmte en herinneringen aan alle mooie dingen die ze heeft meegemaakt naar beneden dwarrelen: dan kan iedereen haar liefde weer even voelen.

Het verhaal van Chrisje wordt in korte zinnen verteld en ondersteund met de heldere tekeningen van Sabine Wisman. Chrisje, Stien, de engeltjes en de familieleden zijn in enkele lijnen neergezet. Wisman gebruikt kleuren vooral om accenten te leggen. Turkooizen en roze zijn de belangrijkste steunkleuren. De speelse vormgeving geeft het boek, ondanks zijn zware onderwerp, iets lichts.

Adrienne de Jonghe-Rouleau maakte een troostrijk boek dat vooral mensen zal aanspreken die het leven op aarde als onderbreking van het eeuwige leven elders zien en erop vertrouwen dat de overledenen met de levenden verbonden blijven.

Engel van hier en daar
Adrienne de Jonghe-Rouleau (tekst) en Sabine Wisman (ill) 

Ploegsma, 2015     € 12,99