Lijst Home‎ > ‎

erboven/eronder - Anne-Sophie Baumann

Geplaatst 26 sep. 2014 04:12 door susan *   [ 26 sep. 2014 04:15 bijgewerkt ]

Het natuurkijkboek erboven/eronder zal door zijn speelse vormgeving kinderen snel aanspreken. Het boek heeft een opvallend formaat (lang en breed) en tal van grote- en kleine flapjes om onder te gluren.
In vijf landschappen kan de lezer op onderzoek uit, niet alleen boven de grond, maar ook eronder. Onder de rivier zien we bijvoorbeeld de ijsvogel een visje verschalken, onder in de zee zien we naast vissen ook andere dieren en bijzondere planten, in de grotten onder de bergen zijn speleologen aan het werk, de bosgrond zit vol met grote-en kleine dieren en onder de moestuin zien we onder andere mollen die een voorraad wormen aanleggen.
Van de speelse vormgeving wordt goed gebruik gemaakt. Er kan een grote flap worden opengevouwen die de lezer een blik onder de grond gunt, maar ook de oppervlakte blijft zichtbaar. Zo kun je zien waar de vislijn naar toe gaat, of hoe wortels en radijs er onder de grond uitzien. Zowel boven-als ondergronds zijn er kleine flapjes die de lezer uitnodigen onder stenen te kijken of in het holletje van een dier.
De tekeningen van het landschap zijn mooi van kleur. De meeste planten en dieren zijn goed te herkennen. Alleen de mensfiguren hebben onnatuurlijk grote hoofden.

Het oorspronkelijk Franstalige boek is met weinig zorg geredigeerd. Zo woont een bever bijvoorbeeld in ´een nest´. Het taalgebruik is ook niet consistent. Soms is het familiair:´en kijk, je kunt zomaar marmotten tegenkomen die uit hun holletjes gekropen zijn´en soms is het onbeholpen poëtisch: ´De vissen glijden geluidloos tussen de algen door en allerlei schelpen openen zich´.
De tekst kan de lezer makkelijk negeren, de charme van het boek is de ontdekkingstocht in de boven-en ondergrondse wereld.

erboven eronder
Anne-Sophie Baumann (tekst), Clotilde Perrin (ill), M.Hoogland (vertaling) 

Holland, 2014     € 13,95