Lijst Home‎ > ‎

Erebos - U. Poznanski

Geplaatst 8 nov. 2011 01:54 door susan *
De Oostenrijkste schrijfster Ursula Poznanski wilde geen boek over computerverslaving schrijven. Haar stond een thriller voor ogen waarin ze de vraag uitwerkt of een computerspel voor duistere doelen kan worden aangewend. Het resultaat is Erebos.

Het verhaal speelt zich af in Londen. Nick merkt dat steeds meer leerlingen op zijn school een computerspel spelen dat hen in de ban houdt, ze slapen te weinig, verwaarlozen hun huiswerk en zeggen afspraken af. Niemand wil informatie over deze nieuwe game geven en Nick komt maar moeizaam wat aan de weet.
Hij is verheugd als hem een kopie van het spel wordt aangeboden en stemt graag in met de voorwaarden: hij moet een eigen computer hebben, hij mag met niemand het spel delen en hij mag met niemand het spel bespreken.
De game draagt de naam Erebos en blijkt een prachtig en spannend avonturenspel te zijn. Nick stelt zijn avatar samen en noemt hem Sarius. In het spel bindt hij de strijd aan met allerlei wezens. Als de strijd gestreden is verschijnt de zogenaamde bode die beloningen uitdeelt voor de dappersten. Maar al snel blijkt dat de bode ook kan straffen en de toegang tot het spel kan blokkeren. De speler krijgt pas weer toegang als hij een opdracht heeft uitgevoerd. Het bizarre is dat de opdrachten buiten de virtuele wereld uitgevoerd moeten worden. Virtuele wereld en dagelijks leven lijken niet langer van elkaar gescheiden.
Het spel wordt steeds spannender en de opdrachten steeds moeilijker. Waar trekt Nick zijn grens?

Poznanski heeft een spannend boek geschreven. Het verhaal komt snel op gang, heeft vaart en verrassende wendingen. Als Nick als Sarius in het spel ronddoolt, dan kijkt de lezer door de ogen van Sarius naar de situatie, ook de lezer wordt dan in de spannende wereld van Erebos gezogen. Als de lezer Nick buiten de virtuele wereld volgt heeft het verhaal een heel andere kleur. Dan zijn er geen Donkerelfen, Vampiervrouwen of Barbaren, maar de Londense metro, de school en de basketbaltraining. De geheimzinnigheid die rond het spel heerst houdt ook de lezer in de ban.

Poznanski kreeg voor dit boek de prestigieuze Deutchen Jugendliteraturpreis 2011, ze is daar naar eigen zeggen nog ´ein bisschen schwindelig´ van.
Een vervolg op Erebos komt er niet, het is een afgerond verhaal. Momenteel werkt de schrijfster aan een nieuw jeugdboek; daarin zullen computers geen rol spelen, maar de hoofdpersonen zullen wel weer veel slaap moeten missen.

Erebos
U. Poznanski

Lemniscaat, 2011     € 18,95