Lijst Home‎ > ‎

Er ligt een krokodil onder mijn bed! - Ingrid & Dieter Schubert

Geplaatst 1 aug. 2014 03:02 door susan *   [ 1 aug. 2014 03:03 bijgewerkt ]

Het is een uniek project: twee makers van een klassiek prentenboek na ruim dertig jaar vragen of ze het boek nogmaals willen maken. In hun studietijd kregen Ingrid en Dieter Schubert, die opgroeiden in Duitsland, een studiebeurs voor de Amsterdamse Rietveld Academie. Het prentenboek Er ligt een krokodil onder mijn bed! was hun afstudeeropdracht. Het idee ontstond uit een grap: het zoontje van vrienden was erg bang voor een eventuele leeuw onder zijn bed. De Schuberts lachten die angst weg: een krokodil onder je bed, dat is pas eng!
Niemand had kunnen vermoeden dit het afstudeerproject zo´n succes zou worden. Het boek won een prijs en werd al snel in diverse landen uitgegeven. Het was het begin van een succesvolle samenwerking die veel populaire prentenboeken opleverden waaronder bestsellers als Monkie, Woeste Willem en Platvoetje.

De oorspronkelijke versie van Er ligt een krokodil onder mijn bed! heeft veel tekst en de illustraties zijn met kleurpotlood gemaakt. In de eerste versie, uit 1980, vindt Peggie een krokodil onder haar bed en dat vindt Peggie eng. Haar vader komt snel kijken, maar ziet niet dat de krokodil nu boven op de kast zit. De ouders van Peggie gaan een avond uit en laten Peggie alleen. Krokodil Karel blijkt heel aardig en beleefd. Hij vraagt of hij in bad mag en dat mag. Samen met Peggie wordt het een dolle boel in de badkamer. Daarna leert Karel haar de ´Krok-dans´ en samen knutselen ze een krokodil in elkaar van eierdozen. Dan is Peggie moe en Karel draagt haar naar bed. Hij vertelt voor het slapen gaan over Krokodillenland; hoe hij daar is weggestuurd omdat hij andere dieren bang maakte. Hij mag pas terugkomen als hij duizend kinderen geholpen heeft om niet bang te zijn. Peggie is intussen in slaap gevallen en Karel sluipt weg, op weg naar een volgende nacht vol plezier.
De nieuwe versie ziet er heel anders uit, niet langer zijn de illustraties potloodtekeningen, het zijn nu aquarellen. De tekst bestaat nog maar uit enkele regels. Peggie is Lotje geworden en haar knuffelbeer is vervangen door een van de monsters uit het prentenboek Max en de Maximonsters van Sendak. Lotje is, in tegenstelling tot Peggie, niet bang voor de krokodil. Karel is wel bang voor Lotje en hij probeert zich te verstoppen op de kast. Lotje spreekt hem streng toe: hij moet van de kast af komen. Ze vraagt of hij door een hoepel durft te springen. Dat durft Karel wel en samen maken ze lol met de hoepel en een bal;´Karel is nu zo mak als een kikker´. De krokodil is moegespeeld, maar Lotje begint pas. Ze heeft honger;´Karel gaat meteen aan de slag`. Samen bakken ze´wel duizend 
pannenkoeken´. Van de lege eierdozen knutselen ze een krokodil. Karel is erg vies geworden van alle activiteiten en moet van Lotje onder de douche. Met zijn zwembandjes om staat hij in het overvloedige schuim zichtbaar te genieten. Dan wil Lotje nog een verhaaltje voor het slapen gaan.´Karel vertelt over zijn grappen´; op de illustraties zien we dat hij zich verkleedt, kleine dieren bang maakt en deze met zijn katapult beschiet. Als Lotje slaapt sluipt hij weg.

Na dertig jaar ervaring is het geen verrassing dat de illustraties aan kwaliteit gewonnen hebben. Het heerlijke vakmanschap van de Schuberts komt tot uiting in prachtig kleurgebruik, een zorgvuldige keuze van details en de geweldige weergave van gezichtsuitdrukkingen.
Het verhaal is teruggebracht tot slechts enkele regels per pagina en daarmee heeft het aan inhoud verloren. Niet langer wordt uitgelegd waarom er opeens een krokodil onder Lotjes bed ligt en ook Karels opdracht om duizend bange kinderen een leuke nacht te bezorgen is verdwenen. In deze versie zijn de rollen omgekeerd: in het oorspronkelijk boek neemt Karel de leiding, nu is het Lotje die het voortouw neemt. Het verhaal over de minder fraaie kant van Karels karakter komt in het nieuwe boek wat uit de lucht vallen. Terwijl de tekst spreekt van ´Karel vertelt over zijn grappen en over zijn streken´ ziet de lezer op de illustraties dat anderen die grappen en streken niet leuk vinden. Welke gevolgen dit voor Karel heeft moet de lezer zelf invullen. Er zijn aanwijzingen hoe het gegaan kan zijn: op het eerste schutblad is te zien hoe een aantal boze dieren Karel met zijn katapult wegsturen en op het achterste schutblad zien we Karel lachend met een hoepel naar de dieren teruglopen. Deze dieren hebben inmiddels een piratendoek om hun hoofd gebonden, dus wellicht zijn ze van plan hem een en ander betaald te zetten. De nieuwe versie laat de (voor)lezer veel ruimte om het verhaal naar eigen inzicht aan te vullen.

Er ligt een krokodil onder mijn bed!
Ingrid & Dieter Schubert

Lemniscaat, 2014     € 13,95

Andere boeken van Ingrid en Dieter Schubert op kinderboekenpraatjes: