Lijst Home‎ > ‎

Escapeboek - Ivan Tapia & Montse Linde

Geplaatst 28 jun. 2018 02:59 door susan *   [ 28 jun. 2018 03:00 bijgewerkt ]
In eerste instantie is Escpaeboek moeilijk te plaatsen: is het een puzzelboek, een roman of een experiment? Het blijkt alledrie te zijn. Het boek is vertaald uit het Spaans. De auteurs maakten eerder vergelijkbare boeken voor volwassen. Het concept van een escapeboek is ontleend aan de escaperoom. De lezer moet raadsels oplossen en codes breken om er achter te komen in welke volgorde hij het boek moet lezen. De te kraken codes zijn onderdeel van het verhaal.

Het verhaal gaat over Lia die net is begonnen op de middelbare school. Lia is ‘een deuropener’, ze heeft het vermogen om binnen te dringen in de hoofden van mensen. Daar treft ze ‘gedachtehuisjes’ aan. Zo’n huisje laat zien wie je bent door zijn vorm en inrichting; het is de plek waar mensen hun geheimen en herinneringen bewaren.
    Als het verhaal begint zit Lia in de bus op weg naar een geheimzinnige afspraak. Op de afgesproken plek wordt ze opgewacht door vijf gemaskerde kinderen. Zij vormen een broederschap van deuropeners en ze nodigen Lia uit om lid te worden. Ze moet dan wel enkele proeven doen. Tijdens de proeven leert ze meer over haar gave en ook komt ze meer te weten over de taken van de broederschap en hun machtige vijanden.

Het verhaal trekt de lezer direct het boek in. Lia heeft een aantrekkelijk losse vertelstem:
Ik heet Lia en ik ben een deuropener. Nee, geen inbreker of zoiets; dat zou wat zijn. Ik kan in de hoofden van andere mensen komen. Nou ja, niet in hun hoofd, maar in een soort huisje dat ze in hun hoofd hebben. Zoals een bakstenen huis met ramen, maar dan anders. (...)
En ja, ook jij hebt een gedachtehuisje in je hoofd, al weet je dat misschien nog niet.’

    Het verhaal is kort, maar best spannend. Samen met Lia komt de lezer steeds meer te weten over deuropeners in het algemeen en de leden van de broederschap in het bijzonder.
Na een paar pagina’s stuit de lezer op het eerste raadsel, het gecodeerde briefje dat Lia naar de ontmoetingsplek heeft geleid. Andere codes die gekraakt moeten worden geven Lia toegang tot gedachtehuisjes of leiden haar naar andere ontmoetingsplaatsen.
    Lia kan natuurlijk alle codes kraken, maar voor de lezer is er, indien nodig, hulp. Onder het raadsel staat een aanwijzing (waarvoor je het boek moet omdraaien om het te kunnen lezen). Als het dan nog niet lukt kan de lezer terugvallen op de laatste pagina’s van het boek, waar de oplossingen staan. De raadsels zijn uitdagend, in het begin wat makkelijk dan verderop in het boek. Als de code gekraakt is komt daar een cijfer uit dat de lezer verwijst naar de bladzijde waarop het verhaal verder gaat.
    Escapeboek is een geweldig boek voor lezers die niet houden van lange verhalen. Het verhaal wordt namelijk verteld in overzichtelijke tekstblokken en iedere drie bladzijden onderbroken door een raadsel. Binnen het verhaal wordt hier en daar een samenvatting van de belangrijkste punten gegeven en zo blijft het geheel overzichtelijk.
    Het verhaal is duidelijk nog niet af: Lia wacht nog een laatste zware proef, er zijn aanwijzingen dat haar verdwenen moeder ook een deuropener was, er zijn vijanden die op het punt staan om toe te slaan en Lia is verliefd.

Escapeboek is een originele combinatie van een spannend verhaal met een puzzelboek. Echt een lekker vakantieboek.

Escapeboek
Ivan Tapia & Montse Linde (vertaald door Carla Zijlemaker) met illustraties van Júlia Gaspar 

Witte Leeuw, 2018     €9,99