Lijst Home‎ > ‎

Fabians feest - Marit Törnqvist

Geplaatst 1 okt. 2014 13:35 door susan *   [ 1 okt. 2014 13:36 bijgewerkt ]

Veelvuldig bekroond illustratrice Marit Törnqvist heeft dit jaar het Prentenboek van de Kinderboekenweek gemaakt: Fabians feest. Törnqvist, die erom bekend staat lang aan haar illustraties te werken, werd al in 2012 gevraagd voor deze klus. Uiteindelijk maakte ze het boek, waarvoor ze ook de tekst schreef, in ruim een jaar. Het is een geweldig en feestelijk boek geworden.
Fabian en zijn moeder gaan naar een feest. Fabian hoort het feestgedruis al, maar eerst moet Fabians feestmuts en zijn rode ballon gevonden worden. Terwijl zijn moeder naar de spullen zoekt bedenkt Fabian´iets geks´; hoe zou het zijn als iedereen op een fiets met zijwieltjes zou rijden, of stel je eens voor dat er een stad was waar geen auto´s waren maar olifanten: brandweerolifanten, politie-olifanten en taxi-olifanten. Fabian weet nog iets grappigs: een boomhuis met een tuin. Mama luistert maar met een half oor, want zij zoekt nog steeds naar de muts en de ballon, maar Fabian is niet te stoppen en hij bedenkt nog veel meer fantastische dingen.
Als eindelijk de muts en de ballon zijn gevonden gaan Fabian en zijn moeder op stap:´Eerst leek het feest op andere feesten. Maar wel een beetje groter. En toen...toen zagen ze de olifant´. En na de olifant komt het boomhuis in zicht en kijk, alle fietsen hebben zijwieltjes. Alles wat Fabian heeft bedacht bestaat echt.
Het wordt een geweldig feest waarin Fabian hoog in de bomen met zijn moeder danst (al vindt ze dat eerst wel eng), ze eten lolly´s van de boom, ze varen op een limonaderivier en ze eten van een taart die zo groot is dat hij een heel plein in beslag neemt.
Na het feest kruipt Fabian in bed waar hij alweer uitkijkt naar de volgende dag. Hij weet precies hoe die dag eruit gaat zien... 

Fabians feest is Törnqvist op haar best. In uitbundige illustraties is alles te zien wat Fabian heeft bedacht, en nog veel meer; alles is een lust voor het oog: de zakenman met zijn mobiel op een olifant, de feeststoet die aanvankelijk nog zo gewoon lijkt, de lange rij fietsers en alles wat ze aan hebben en meenemen op hun bagagedrager. De lezer kan niet alleen zien wat Fabian en zijn moeder allemaal meemaken tijdens het feest, ook andere figuren (mensen en dieren) kunnen gevolgd worden.
Als het verhaal lijkt afgelopen, komt er nog een toegift. Alles wat Fabian in zijn bed voor de volgende dag verzint kan de lezer weer zien, op een extra grote bladzijde, want sommige pagina´s kunnen opengevouwen worden.
Fabians feest is een uitbundig vrolijk feestje dat lang mag duren. Heerlijk!

Fabians feest
Marit Törnqvist 
Prentenboek van de Kinderboekenweek 2014     €6,95