Lijst Home‎ > ‎

Faiza is mijn held! - Netty van Kaathoven

Geplaatst 31 dec. 2011 04:28 door susan *   [ 31 dec. 2011 04:28 bijgewerkt ]
Faiza heeft ruzie gehad met haar beste vriend Tomas, ´de enige jongen in de klas die nooit vraagt naar de rampverhalen uit haar verleden´ en fiets als een gek naar huis. Maar onderweg ziet ze een oude man die probeert zijn hondje uit het water te halen, het hondje zit verstrikt in visdraad tussen het riet. Met veel moeite lukt het Faiza, met hulp van Tomas, om het hondje te redden.
Tomas en Faiza raken bevriend met het baasje van het hondje, Harm. Hij kan wel wat hulp gebruiken bij het uitlaten van de hond en de boodschappen. De kinderen nemen die taken op zich, tot ongenoegen van de dochter van Harm, die haar vader liever in een verzorgingshuis ziet.
Als er een jeugdprogramma op zoek is naar jonge helden wordt Faiza opgegeven door haar klasgenoten als kandidaat voor de titel ´het dapperste meisje van het jaar´. Van Faiza hoeft dat allemaal niet, zij valt liever niet op, want misschien wordt ze dan eerder teruggestuurd naar Afrika.

Netty van Kaathoven heeft voor dit boek een eigentijdse insteek gekozen door een elfjarige Afrikaanse asielzoekster als hoofdpersoon te kiezen. Van Kaathoven verwerkt deze specifieke achtergrond kunstig door het verhaal, met een opmerking hier en een gedachte daar wordt voor de lezer ingekleurd wat de geschiedenis van Faiza is. Het verhaal over de redding van de hond en hoe het verder gaat met het hondje en zijn baas krijgt de meeste aandacht. De redding van de hond beslaat bijna een derde van het boek, de vreselijke gebeurtenissen die het gezin op de vlucht heeft doen slaan worden in slechts een alinea beschreven. Deze opbouw werkt goed, zo blijft het dagelijks leven van Faiza de insteek, waar haar bijzondere geschiedenis steeds weer even in doorklinkt.
Van Kaathoven heeft een spannend en vlot verhaal geschreven waarin dialogen op een prettige manier veelzeggend kunnen zijn: ´Ik kan straks gaan studeren broertje. Ik word dierenarts. Dat kun jij niet nazeggen als je zo lui blijft.´´We moeten toch terug naar ons eigen land. Het heeft geen zin,´vindt Jaro. ´Echt niet. Ik blijf hier, ga jij maar alleen terug´ (...) Ik blijf. Zeker weten´.
Er sluimeren in het verhaal wel wat waardeoordelen door, zo komt duidelijk naar voren dat Faiza niet begrijpt dat de dochter van Harm niet voor haar vader zorgt en vanzelfsprekend pakt zij dat, samen met Tomas, op. De goede daden van Faiza worden nadrukkelijk in een positief kader geplaatst: ´het is wél bijzonder, Faiza. Heel veel mensen zouden hebben gezegd: het is maar een hond, daar ga ik mijn leven niet voor wagen. Of ze denken: laat die oude man het lekker zelf uitzoeken.´ Faiza stelt zelfs de vraag aan de orde of haar klas haar alleen maar steunt om een dagje pretpark te winnen ´het gaat allang niet meer om mij of om Spetter´. De lezer krijgt geen kant en klare antwoorden op de gestelde vragen. Het einde van het verhaal is positief, maar niet wensvervullend, Faiza en haar familie zullen nog lang in onzekerheid zitten en daarmee schetst Van Kaathoven de harde werkelijkheid.

Faiza is mijn held
Netty van Kaathoven (tekst ) en Jenny Bakker (ill)
 
Clavis, 2011     € 13,95